Rintasyöpäblogeja

Elossa, aktiivisia, aakkosjärjestyksessä. Mukana kroonista/levinnyttä syöpää sairastavat:


Päivitykset loppuneet, viimeisestä päivityksestä vähintään puolisen vuotta. Järjestetty viimeisen päivityksen päiväyksen mukaan:


Kuolleet, aakkosjärjestyksessä:


Minulle saa linkata lisää rintasyöpään liittyviä blogeja, sekä vinkata jos yllä linkkaamani blogit muuttavat toisiin osoitteisiin, linkit lakkaavat toimimasta, tai huomaa mitä tahansa muuta muutosta.

Toivon myös, että tieto jonkun blogaajan kuolemasta kulkeutuisi jotain kautta, jotta voisin siirtää linkin oikean otsikon alle. Koen, että tämä on tärkeää erityisesti heille jotka ovat hoitopolkunsa alussa ja taistelevat alkuvaiheen kuolemanpelon kourissa; On pelottavaa ja ahdistavaa lukea rintasyöpäblogia heti oman diagnoosinsa saatuaan ja yhtäkkiä huomata, että blogin kirjoittaja onkin kuollut kys. tautiin.

Minulle kävi näin. Muistan vieläkin miten selasin kädet täristen erilaisilla hakukoneilla netistä blogeja rintasyöpää sairastavista, ja monta kertaa järkytyin kun kirjoittaja olikin kuollut, varsinkin meistä nuorista. Olisin toivonut jonkinlaista varoitusta etukäteen, vaikka tiedän miten vaikeaa se on järjestää käytännössä.

Kuolleiden blogien lukemiseen on helpompaa varata oma aikansa ja sellainen hetki jolloin se tuntuu henkisesti siedettävältä. Haluaisin siis listata ne blogit erikseen, jotta lukija voisi paremmin valmistautua ennen linkin avaamista. Joskus sisältö ja kuvamateriaali voi olla hyvinkin raskasta, riippuen toki siitäkin miten aktiivisesti kukin on kyennyt kirjoittamaan ennen kuolemaansa.

Mietin hetken, listaanko Elossa-linkkilistaan myös kroonikot, mutta päädyin tähän ratkaisuun, koska eiväthän he missään nimessä vielä kuolleitakaan ole! Miten hassu ajatus. Mielestäni on hyvä huomata, että syövän kroonistumisesta huolimatta, elämä jatkuu. Joskus aivan tavallisesti.

”Yhtenä päivänä meidän täytyy kuolla, mutta kaikkina muina saamme elää.”


Kroonikoitten syöpäblogit näyttää jakaantuvan ulkopuolisen silmin karkeasti kahteen leiriin. On ne positiiviset ja hyvin tavalliset, ja sitten on ne joissa vellotaan usein tai koko ajan hyvin syvissä vesissä. Olen vielä kahden vaiheilla, pitäisikö nuo listata kahteen eri linkkilistaan, tai merkitä jotenkin jonkinlaisella Content Warning-tägäyksellä. Itse olisin tällaista etukäteisvaroitusta kaivannut alkushokin kourissa, vaikka nyt tässä nykytilanteessa pystynkin ihan hyvin lukemaan laidasta laitaan lähes kaikkea.


Voi olla, että muutan listausta jossain vaiheessa. Ehkä ajatus kirkastuu ajan kanssa.

Advertisement