Lääkehoidot

Patologin PAD-lausunto kasvaimesta ja hoitosuunnitelma kerrottu tarkemmin täällä.

Lääkitys rintaleikkauksen yhteydessä:

  • Lyrica, annos 75mg, vahva särkylääke hermokipuun. Käytin reseptistä vain yhden viikon, koska koin etten saa juuri mitään apua. En saanut myöskään sivuoireita, mikä on hyvä. Lyrican sivuoirelista on pitkä kuin nälkävuosi, sillä se vaikuttaa mm. aivotoimintaan. Lääkettä käytetäänkin mm. epilepsialääkkeenä.
  • Burana 600mg ja 800mg. Ei mitään ihmeellistä.

Lääkitys sytostaatti-tiputusten yhteydessä:

  • Ensimmäiset 3 sytostaatti-tiputusta oli doketakseli (Taxotere) jonka yhteydessä syödään yliherkkyysoireita ennaltaehkäisevästi tujua annosta kortisonia. Sain hyvin tyypillisen lääkkeen ja kuurin: annos 5 x 1,5mg Dexametason, otetaan 2krt/vrk, aloitetaan illalla ennen syto-tiputusta ja lopetetaan aamuun syto-tiputuksen jälkeen toisena päivänä. Taxotere-tiputusten yhteydessä annoksia tulee siis yht. 6krt per tiputus.
  • Sytostaattien tiputuksen yhteydessä tuli/tulee aina ennen solunsalpaajaa suonensisäisesti pahoinvointilääkettä Granisetron, annostusta en tiedä tarkemmin. Tuo suonensisäisen annoksen vaikutus kestää n. 24h. Sen lisäksi voi syödä tarpeen mukaan samaa Granisetron-lääkettä tabletteina ja Primperan-tabletteja, mutta toistaiseksi en tarvinnut kertaakaan ottaa kotona mitään pahoinvointilääkettä Taxoteren jälkeen.
  • CEF-tiputuksen yhteydessä otin varmuuden vuoksi lisänä Granisetronia vahvempaa pahoinvointilääkettä Emend. Emend annostellaan täsmällisesti siten, että yksi paketti sisältää 3 tablettia, ensimmäinen on vahvempi 125mg joka otetaan viimeistään 1h ennen tiputusta ja seuraavat 2 tablettia ovat 80mg jotka otetaan seuraavana ja sitä seuraavana päivänä, yhteensä 3 tablettia kolmena päivänä. Enempää tuota lääkettä ei saa ilman lääkärin päätöstä, joten jos pahoinvointi tokenee tuolla, se saattaa vielä tehdä koston sittenkun tuo 3pv annos on ohi. Sitten voi ottaa lisäksi Granisetronia ja/tai Primperania, tarpeen mukaan.
  • CEF-tiputuksiin ei liity kortisonia tabletteina kuten Taxotereen. CEF:n yhteydessä sain kortisonia suonensisäisesti, pahoinvointilääkkeen lisäksi.
  • Tiputuksen jälkeen, vähintään 24h päästä, mutta viimeistään 72h kuluttua, pistän Neulasta-valkosoluboosterin. Neulasta-reseptini sisältää 4 injektiopakkausta, ensimmäisen pistoksen sain jo sairaalalla, joten pistoksia tulee yhteensä 5. Tästä päätellen viimeisen sytostaatin jälkeen en enää pistä tuota, vaan jos valkosolut notkahtaa niin niitä ei tarvitse enää saada väkisin nousemaan koska kuudes syto on sitten viimeinen. Neulastaan liittyy mukava sivuoire, nimittäin luustokivut, kun luuytimessä alkaa valkosoluja muodostua normaalia nopeampaa vauhtia. Onneksi olen säästynyt isommilta kipuoireilta tässäkin asiassa.

Muut lääkitykset:

  • Zoladex-pistokset. Ensimmäisen Zoladex-pistoksen sain viimeisen Taxotere-tiputuksen yhteydessä maanantaina 3.11.2014. Zoladexin tehtävä on sammuttaa munasarjojen toiminta mahdollisimman perusteellisesti, ja tällä on useampikin funktio: sen lisäksi että se suojaa munasarjojani sytostaattien tuholta, se hillitsee estrogeenituotantoa, joka on ensiarvoisen tärkeää estrogeenireseptoripositiivisen syövän hoidossa. Inhottavaa tässä on se, että tuo on kapseliruisku, eli ruiskun neulan halkaisija on n. 2mm ja sen pistäminen vatsanpeitteisiin on todella kivuliasta. Onneksi sain 3kk annoksen, eli pistokset tulevat toistaiseksi vain 3kk välein. Pistosta ei voi myöskään laittaa itse, ihan jo kivun takia, ja se on huomattavasti työläämpää kuin hiuksenohut injektioneula jonka tuikkaa superhelposti. Zoladex-kuurin pituutta ei ole vielä päätetty.
  • Tamofen-antiestrogeenilääkitys, alustavasti kesto 5 vuotta, aloitus sädehoidon jälkeen. 5v jälkeen katsotaan kuurin jatkamisen tarve yksilöllisesti. Tehokas lääke estämään estrogeenipositiivisen rintasyövän uusiutumista ja leviämistä. Tästä hyvästä lääkkeestä saa sitten palkintona vaihdevuodet, ja koska olen näin nuori, ne vaihdevuodet tuskin jäävät pysyviksi ja munasarjani oletettavasti toipuvat. Tulen siis saamaan lääkkeellisesti aiheutettujen vaihdevuosien lisäksi oman menopaussini sittenkun se tulee luonnostaan.
  • Sektion jälkeen sain 6 viikon kuurin Klexane-verenohennuslääkettä, koska sektio tehtiin nukutuksessa. Jo yksi leikkaus itsessään on riski, minun kohdallani tuli sektiosta viikon päästä jo toinen leikkaus kun rinta poistettiin, joten kuuri oli tarpeen tarpeeksi pitkänä. Klexane-pistoksia kesti 13.8.2014 alkaen arviolta syyskuun viimeiselle viikolle.

2 thoughts on “Lääkehoidot

  1. Näin pilkuntarkkaa ja selkeää selostusta ei voi kuin ihailla. Olen googlettanut itseni hermoraunioksi läheiseni puolesta, mutta haluan silti kiittää sinua näin informatiivisesta kirjoittamisesta. Saitko kaiken tämän julkiselta puolelta vai mahtuiko matkan varrelle myös yksityispuolen palveluja?
    Vaikutat todella tarkalta, joten haluan tuoda tietoosi yhden mitättömän typon, jonka haluat ehkä korjata. Aikajana-sivulla sektion vuodeksi on merkitty 2016.
    Kiitos monipuolisesta tiedosta.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.