Patologin PAD-lausunto, kasvaimen tiedot, hoitosuunnitelma.

Olen kirjoittanut pitemmän postauksen aiheesta, löytyy täältä. Lääkehoidoista löytyy tiivistetympi listaus täältä. Kirurgin PAD-lausunnosta lisää täällä.

Kasvaimen tiedot lyhyesti:

 • Gradus 3
 • Tuumorialueen koko: 2,8 cm
 • Multifokaalinen: ei
 • Histologinen tyyppi: duktaalinen
 • Erilaistumisaste: Gradus 3
 • Imu- tai verisuoni-invaasio: kyllä, Carcinoma metastaticum 2/14 imusolmukkeissa. Myöhemmin selvisi että verisuoni-invaasiota ei löytynyt patologin tutkimuksessa, ainoastaan imusuonilevinneisyys.
 • Nännin iho: ei kasvainta
 • Pienin marginaali frontaalitasossa: 3,0 cm
 • Pienin marginaali dorsaalisesti: 0,6 cm (Viitearvo hyvälle marginaalille ilmeisesti yleensä 0,5 cm  ja olin sanonut kirurgille että puolestani saa leikata niin reilusti kuin tarvitsee, joten marginaalin vuoksi menetin ohuehkon suikaleen rintalihaksesta, mutta se on tässä taistelussa pieni otteluhäviö niin kauan kunhan voitan sodan syöpää vastaan.)
 • T (TNM-luokka): 2 (viitearvot > 2-5)
 • N (TNM-luokka): 1a (viitearvot 1-3)
 • ER (estrogeeni-positiivisuus): kyllä (Vahvan positiivisen viitearvot 10-100%, näyte siis osuu välille 10-100%. Kasvaimessani on siis estrogeenireseptoreja 10-100% näytteestä. Myöhemmin tarkentui, että tulos on heikon positiivisen rajalla, eli vain niukasti yli 10%.)
 • PR (progesteroni-positiivisuus): 0 (Kasvaimessani ei siis ole progesteronireseptoreja ollenkaan.)
 • Ki-67 : 50-59% (Tarkoittaa siis jakautumisvaiheessa olevien solujen osuutta. Viitearvojen 50-59% väliin osuva tulos on aika korkea, mutta jopa 80% tuloksella on mahdollista päästä lopulliseen parantumiseen, riippuen muista tekijöistä, esim. hoitovasteesta.) Lisätietoa englanniksi: http://breastcancer.about.com/od/tumormarkers/f/ki67.htm
 • HER2/neu: 0 (Kasvaimeni on siis HER-negatiivinen, mikä parantaa ennustetta enkä tarvitse trastutsumabi-täsmälääkettä, tuotenimi Herceptin. Lisätietoa:http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=12533/type=1)
 • Tiivistettynä: Carcinoma ductale  gradus 3, pT2N1a, 2,8 cm. Carcinoma metastaticum 2/14. Lisätietoa englanniksi: http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/detailedguide/breast-cancer-staging

Hoitosuunnitelma joka on edennyt toistaiseksi täysin suunnitellusti, valmiiksi päätetyt tai jo tehdyt/aloitetut hoidot lihavoitu:

 1. Rintaleikkaus, rinnan kokopoisto, leikattu keskiviikkona 20.09.2014. Leikkaava kirurgi oli kirurgian ylilääkäri ja hänen mukaansa leikkaus onnistunut kaikilta osin. Haava parantunut hyvässä aikataulussa äärimmäisen siististi, ei minkäänlaisia komplikaatioita. Käden kuntoutuminen edennyt hyvin ja aikataulussa siitä huolimatta että haavaonteloon kerääntyi nestettä ja jouduin käymään 4krt seroomapunktiossa. Kädessä ei toistaiseksi havaittavissa ollenkaan imunesteturvotusta, mikä on äärimmäisen hyvä juttu. Kirurgin PAD-lausunnosta oma postauksensa täällä.
 2. Sytostaattihoito 6krt: 3 x doketakseli (Taxotere) + 3 x CEF. Taxotere 1/3 torstai 18.9.2014. Tukka lähti päästä lopullisesti lauantaina 11.10.2014. Taxotere 2/3 maanantai 13.10.2014. Taxotere 3/3 maanantai 3.11.2014, samalla pistetty ensimmäinen Zoladex. CEF 1/3 maanantai 24.11.2014. CEF 2/3 maanantai 15.12.2014. CEF 3/3 maanantai 5.1.2014. Tiputukset edenneet täysin suunnitelman mukaisesti n. 3 viikon välein. Hoito kesti yhteensä n. 18 viikkoa, siis n. 4,5kk.
 3. Levinneisyystutkimukset, mm. ensimmäinen CT-skannaus tehty tiistaina 23.09.2013. Toistaiseksi lausunto ”ei metastasointiin viittaavaa” eli syöpäni ei ole levinnyt. Toistaiseksi. Näitä syöpäseulontoja on tiedossa vähintään seuraavat 5 vuotta. CT-skannauksesta postaus täällä.
 4. Sädehoito, yht. 25krt, 5krt viikossa, 5 viikon ajan. Aikataulu 26.01.2015 – 27.02.2015. Aloitettu tasan 3 viikon päästä viimeisestä sytostaatti-tiputuksesta.
 5. Antiestrogeenilääkitys (Tamofen) 5 vuotta. Aloitus näillä näkymin sytostaattien/sädehoidon päätyttyä.
 6. Munasarjat lamaava lääkitys (Zoladex). Aloitus kaavailtu syto-tiputusten yhteydessä, ennenkuin CEF alkaa. Ensimmäinen kapseli vatsanahan alle laitettu 3.11.2014, kolmannen Taxoteren kanssa samalla poliklinikkakäynnillä. Pistokset tulevat jatkossa 3kk välein, ei vielä päätöstä siitä kuinka pitkään jatketaan.
 7. Riippuen perinnöllisyystutkimuksista, mahdollisesti kutsu DNA-kartoitukseen sekä sen tuloksista riippuvat jatkoleikkaukset, mm. munasarjojen poisto. Selvinnee puolen vuoden sisällä. Toistaiseksi ei todettu korkean riskin perinnöllistä geenivirhettä, siitä postaus täällä, joten munasarjojen leikkaus ei tarpeellinen.
 8. Jäljellejääneen rinnan kokopoisto ennaltaehkäisevästi. Lähete luvattu ja tulossa 1. vuosikontrollissa. Rinnan poisto omasta pyynnöstäni, sillä viimekädessä potilas saa päättää jollei painavaa estävää tekijää ilmene, kuten esim. levinneisyys/metastaasit kriittisissä paikoissa. Jos syöpä ehtii uusia paikallisesti niin se hoidetaan myös ensisijaisesti leikkauksella, joka on rinnan ablaatio / täysi mastektomia, joten tässä vaiheessa edetään kuitenkin kohti molempien rintojen mastektomiaa, riippumatta siitä todetaanko paikallista uusiutumaa vai ei.
 9. Seulonnat, vielä ei päätöstä siitä kuinka usein, mutta keskivertoa useammin jokatapauksessa, mm. nuori ikä riskitekijänä. Rintasyöpäseulonnat kestävät yleensä 5 vuotta tehostettuna, sen jälkeen harvemmin, useimmiten ns. ylläpitoseurantaa vuoden välein.

Puhhuh. Kokonaista 8 (9) vaihetta hoitosuunnitelmassa, joka on varsin tiivis, erityisesti nyt alkuvaiheessa. On lohdullista tuntea olonsa suojatuksi, hoidetuksi. Tunne siitä että minusta huolehditaan ja syöpä pidetään kurissa. Hoito tähtää toistaiseksi täydelliseen paranemiseen, niin kauan kun metastasointia ei näy seuloissa. Projekti ”Syövälle turpiin” etenee.

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Patologin PAD-lausunto, kasvaimen tiedot, hoitosuunnitelma.

 1. Voimia sinulle! Ja kiitos kirjoittamastasi. Minulla oli toisen rinnan ja kainaloiden imusolmukkeden poisto viime viikolla. Jatkotutkimuksia odotellessa, kääntelin viimein toimenpidekertomusta, osin kirjoittaamaasi apunani käyttäen.

  Tykkää

  1. Voimia toipumiseen! Yksi iso askel on nyt takana, kun selvisit leikkauksesta. 🙂 Kaikki muu tulee aikanaan ja selviät yhdestä asiasta kerrallaan, vaikka se saattaakin kuulostaa lattealta nyt. Yksi askel, yksi asia kerrallaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.