Yleinen

Kirurgin toimenpidekertomus

Korjaus 04.07.2015: Olin virheellisesti katsonut papereista väärän otsikon kirurgin toimenpidekertomukselle ja kirjoituksen otsikko oli alunperin ”Kirurgin PAD-lausunto”. Kiitos virheen huomaamisesta nimimerkki Knna!


Olin pyytänyt onkologin vastaanotolla tulosteet leikkauksesta (kirurgin toimenpidekertomus ja patologin PAD-lausunto) ja muutamia muitakin puuttuvia lausuntoja ja ne saapuivat tänään postitse. Eihän ne tietenkään tilannettani hetkauta suuntaan tai toiseen enää tässä vaiheessa, mutta olen utelias joten halusin tietää. Mukavaa iltalukemista siis! Lukijoille se tavallinen varoitus, älä klikkaa jos ei kiinnosta lukea esim. leikkauspreparaateista.

tumblr_m4a0w7rzwZ1r0fdwe

Avataan kainalo piirrustusten mukaisesti. Erittäin syvältä löytyy kookas säteilevä ja siniseksi värjäytynyt vartijasolmuke ja toinen vähemmän säteilevä, mutta sininen solmuke pienemmän kokoisena pinnasta. Patologi vastaa jo isommassa solmukkeessa olevan etäpesäkettä, joten kainalon I ja II tason imusolmukkeet poistetaan niin, että mitään palpoituvaa imusolmuketta ei jää jäljelle.

Torakodorsaali hermoverisuonikimppu jää vahvana ja vaurioitumattomana haavan pohjalle. Nervus thoracicus longus ei identifioidu. Rintarauhanen poistetaan niin, että preparoidaan ohuet kraniaaliset ja kaudaaliset iholäpät ja rauhaskudos poistetaan ottaen pektoraalisfaskia mukaan preparaattiin.

Kainaloevakuaation yhteydessä aivan II ja III tason rajamailla on pieni minimaalisesti tihkutteleva kohta ja sinne laitetaan pienin TachoSil palanen. Tämän jälkeen haava-alueella hemostaasi on moitteeton. Nro 18 Handyvac imudreeni haavaonteloon ja haavan sulku sub- ja intrakutaanisesti Vicrylillä ja V-loc’lla. Päälle kompressiosidokset.

Välillä harmittaa ettei tullut lähdettyä lääkikseen. Piti alkaa kirurgiksi, mutta pelkäsin että lukion kemia jäi liian heikoksi. Jätin sitten pyrkimättä, menin papereilla suoraan yliopistoon lukemaan fysiikkaa, ja sille tielle jäin. En muuten koskaan valmistunut fyysikoksi.

Selkokielellä toimenpidekertomuksessa lukee siis näin:

Viilletään kainalo auki suunnitelman ja piirrustusten mukaisesti. Erittäin syvältä löytyy kookas ja edellisenä päivänä isotooppikuvauksella merkattu imusolmuke, joka säteilee heikosti radioaktiivisen varjoaineen ansiosta. Säteilyä mitataan mustekynää muistuttavalla erikoisvalmisteisella puikolla/mitta-anturilla. Isotooppikuvauksen lisäksi imusolmukkeitten paikantamiseen on käytetty sinistä karamelliväriä, joka värjännyt imusolmukkeet kirkkaan sinisiksi. Kesken leikkauksen lähetetty vartijaimusolmukkeet patologille pikatestiin ja pikatestissä selviää jo isommasta imusolmukkeesta että leike sisältää syöpäsoluja. Leikkaamme siis pois kainalorasvan sillä se sisältää loput kainalon imusolmukkeet tasoilta I ja II. Tason III imusolmukkeita ei yleensä leikata, ne kun löytyvät rintalihaksen alta eikä syöpä yleensä sinne asti kulkeudu. Palpoiden, eli tunnustellen todetaan leikattavan alueen laajuus.

Torakodorsaali hermo- ja verisuonikimppu jää vahingoittumattomana ja vahvana haavaontelon, eli kraaterin, pohjalle. Nervus thoracicus longus-hermoa ei löydy leikkauksen aikana, joten sen refleksit ja toimivuus jää testaamatta. Rinta leikataan kokonaisuudessaan pois siten, että irtileikatut osat viillellään ja asetellaan patologin tutkimuksia varten jo valmiiksi sopiviksi leikkeiksi. Rinnan rasvakudoksen mukana irroitetaan myös rinnan iho. Pektoraalifaskia, eli rintalihaksen lihaskalvo poistetaan ja lähetetään muitten roippeitten mukana patologille.

Kainalosta poistetun kudosmassan rajamailla on pienenpieni kohta joka vähän tihkuttaa verta, tukitaan se pienellä TachoSil-palasella. Tämän jälkeen haava-alueella ei enää mitään vuotoa. Nro 18 HandyVac imudreeni asetellaan haavaonteloon ja ommellaan rintakehän kraateri kiinni Vicryl- ja V’loc-ompeleilla sekä ihon allaolevista kudoksista että ihokerroksista. Näkyviä, poistettavia tikkejä ei jää, kaikki ompeleet sulavia. Päälle painesidokset.

Suomensin toimenpidekertomuksen parhaani mukaan. Jos huomaat virheen niin siitä saa laittaa kommenttia, korjaan jos jaksan.

Näin siis suoritetaan rinnan ablaatio, eli mastektomia, sekä kainaloevakuaatio. Teknisesti leikkaus on lähes identtinen esim. trans-prosessiin liittyvien sukupuolenkorjausleikkausten kanssa, sillä erotuksella että trans-prosessiin liittyvien bilateraalisten mastektointien yhteydessä imusolmukkeisiin ei kajota, eli kainalomassaa ei kaavita pois ja rintarasvaa ei tarvitse höylätä irti yhtä perusteellisesti, vaan rintakehä muotoillaan esteettisin perustein, ei sen mukaan kuinka isot marginaalit tarvitaan syöpäkasvaimeen. Silti, teknisesti sama leikkaus myös kirurgian johtavan ylilääkärin mukaan, joka oli minun leikkaava lääkärini ja erikoistunut erityisesti rintakirurgiaan.

Advertisement

4 vastausta artikkeliin “Kirurgin toimenpidekertomus

 1. olipa mielenkiintoinen suomennos, jota en osaa arvostella. Minäkin olisin aikoinani halunnut kirurgiksi, vaan en päässyt edes sh-kouluun, joten minusta tuli vain insinööri…

  Tykkää

  1. Tästähän voisi päätellä että sairaanhoitajilla on haastavammat pääsykokeet ja vaikeampi koulutus kuin insinööreillä? 😀

   Tykkää

 2. PAD tarkoittaa histologista diagnoosia, joka siis tulee Patologian erikoislääkäriltä, tyypiltä joka tutkii mikroskoopin alla poistetun kasvaimen ja luokittelee sen mm. Hormonireseptorien, erilaistumisasteen jne jne mukaan. Kirjoittamasi teksti taas on kirurgin toimenpidekertomus 🙂

  Tykkää

  1. Olet aivan oikeassa, tarkistin paperit ja olen sekoittanut keskenään PAD-lausunnon ja tuon kirurgin toimenpidekertomuksen, sillä nuo paperit saapuivat samassa kirjeessä ja olen epähuomiossa lukenut otsikon vain toisesta. Kiitos korjauksesta, korjailen otsikoinnin yms kohdalleen hetimiten. 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.