Yleinen

Rintasyövän valtakunnallinen diagnostiikka- ja hoitosuositus

Olen saattanut linkata tämän julkaisun jo aikaisemmin, mutta en nyt muista yhtään, enkä löytänyt pikaisella haullakaan. Kertaus on opintojen äiti, eli tässä lyhyehkö ja selkeä pamfletti rintasyövästä!

Suomen Rintasyöpäryhmä ry / Finnish Breast Cancer Group: Rintasyövän valtakunnallinen diagnostiikka- ja hoitosuositus vuodelta 2015.

Muutama kohta vähän ihmetytti, koska ne ovat ristiriidassa muitten lähteitten kanssa. En keksi muuta selitystä kuin sen, että eri lähteissä on julkaistu eri aikoina kerättyjä tilastoja, ja kenties tämä on sieltä uusimmasta päästä.

Rintasyövän ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun useissa länsimaissa mahdollisesti vähentyneen hormonikorvaushoidon käytön myötä, mutta rintasyöpä yleistyy monissa Etelä-Amerikan, Afrikan ja Aasian maissa.

Ja hyvähän se on, jos jonkin syövän ilmaantuvuus on lähtenyt laskuun! Olen kuitenkin ollut siinä uskossa eri lähteistä lukemieni tietojen perusteella, että rintasyöpä olisi jatkuvasti yleistymässä, myös Suomessa ja pohjoismaissa.

Tässä mielenkiintoinen ja ehkä pelottavakin tieto hormonaalista ehkäisyä käyttäville:

E-pillereiden käyttö lisää rintasyöpäriskiä hieman.

Toki tekstissä on mainittu jo ennestään tunnettuja riskitekijöitä, kuten esim. vaihdevuosien hormonikorvaushoito.

Advertisement