Lääkehoidot · Sytostaattihoidot · Yleinen

Oodi perunajauholle!

Olin aikeissa kirjoittaa kokonaisen listan syöpäpotilaalle sopivista tuotevinkeistä ja muista käytännön jutuista, ja tuo lista on jossain luonnoksissa työn alla. Siitä huolimatta, mielestäni perunajauho ansaitsee aivan oman lukunsa. Ja kakka. Kakka ansaitsee aina oman lukunsa.

Miksi? Koska ilman perunajauhoa syöpähoidot ovat helvettiä.

Miksi? Koska syöpähoitojen sivuvaikutuksiin kuuluu mm. salamannopeasti vaihtuva kakan koostumus projektaali-ripaskasta tiiliskivi-ummetukseen.

Haluatko varmasti lukea lisää?

Jos kysyy hoitajilta ja lääkäreiltä mitä kannattaa kokeilla ummetukseen, ripuliin, tai mihin tahansa näitten välimuotoon, niin vastaukset ovat tietysti vaihteleva lista ihan oikeita lääkkeitä kuten Imodium, Laxoberon, jne. Nuo lääkkeet ovat eittämättä tehokkaita, mutta ne maksavat rahaa ja ovat oikeasti tehokkaita lääkkeitä. Tämä tarkoittaa sitä, että niitä ei ole tarkoitus syödä jatkuvasti vaan ainoastaan todelliseen tarpeeseen, sillä niitä ei ole ensinnäkään tarkoitettu käytettäväksi yhtään pitempää ajanjaksoa, ja niissä on sivuvaikutuksia. Suolisto myös tuppaa tottumaan erilaisiin ulostuslääkkeisiin, joten jos erehtyy käyttämään apunaan jotain lääkettä useamman päivän putkeen, sen seurauksena meneekin toinen tovi siitä lääkkeestä eroonpääsemiseen ja suolen totuttamiseen taas normaaliin elämään.

Lääkkeitten kanssa saattaa myös käydä niin, että kun ylilääkitsee yhtä oiretta, saakin palkkioksi toisen. Matka ripulista ummetukseen on syöpäpotilaalle vain yhden aivastuksen päässä.


Imodiumin sivuvaikutuksiin kuuluu mm. se, että jos peräpäästä suihkuaa vain ruskeahkoa nestettä, niin Imodium kyllä vetää suolen tukkoon. Ja sehän muuten menee sitten tukkoon. Tyypillinen reaktio Imodiumiin on se, että sitä kakkendaalia ei sitten tulekaan päiväkausiin ja suoli huutaa hoosiannaa kuivuudesta. Jos hätä on kuitenkin saavuttanut kriittisen kulminaatiopisteensä, niin Imodium hoitaa homman kotiin. Kannattaa kuitenkin lukea annostus ja käyttöohjeet varmuuden vuoksi kolmesti ja annostella mieluummin alakanttiin kuin reilummin, sillä tämän myrkyn kanssa leikkiessä tilanne keikahtaa aivan liian herkästi toiseen ääripäähän jo ihan normaaliannostuksella.

En suosittele Imodiumia kuin siinä ääritilanteessa että talosi on tulessa ja haluat välttää palomiesten päälle ripuloinnin juostessasi pakoon liekkimerestä.


Seuraava kandidaatti onkin sitten toisesta ääripäästä, eli Laxoberon. Olin varannut näitä ihmekuulia kotiin jo ennen diagnoosia, sillä näillä kuulilla saa tavaran liikkeelle synnytyksen jälkeen ja helpottaa kummasti oloa varsinkin jos on joutunut pusertamaan toosansa kautta koripallolta tuntuvan vauvan. Itsehän lopulta jouduin sektioon, mutta tuo sektio vasta onkin jännä operaatio, sillä vatsaontelossa möyriminen aiheuttaa suolistolle shokkitilan, ja tuo shokkitila taas aiheuttaa ummetuksen. Jäätävän ummetuksen. JÄÄTÄVÄN UMMETUKSEN.

Laxoberon ei sitten ollutkaan minun tapauksessani maineensa veroinen, mutta auttoi kyllä pahimman yli, ainakin sektion jälkeen. Syto-tiputusten jälkeiseen ummetukseen se ei sitten auttanutkaan ollenkaan yhtä hyvin, mikä oli varsin karvas pettymys. Tosin sytostaattien sivuoireena onkin yleensä ripuli ja sytojen jälkeinen ummetus tulee pahoinvointilääkkeistä, mutta en saivartele tämän enempää. Laxoberonissa on myös ehdoton yläraja kuinka paljon ja kauan sitä saa käyttää, ja sitä rajaa on syytä noudattaa äärimmäisen tarkasti, sillä seuraukset eivät ole mukavia. Suoli myös tottuu Laxoberoniin salamannopeasti, joten senkään takia se ei ole maailman paras vaihtoehto muutenkuin yksittäiseksi täsmäannokseksi hätätilanteeseen, jos sitäkään.


Miksi siis perunajauho?

Perunajauho on halpaa, annostuksella ei ole väliä ja se sopii kaikenikäisille, tilanteessa kuin tilanteessa. Perunajauhon toimintamekanismi on siis se, että sitä juodaan pienen nestemäärän kanssa ja mahassa turvotessaan se sitoo itseensä lisää nestettä. Tämä estää tuon nesteen valumisen suoleen ja suihkuamisen peräpäästä varomattomasti yskäistessä. Estää myös nestehukkaa, sillä perunajauhon kanssa neste etenee vatsassa ja suolistossa hitaammin jolloin nestettä ehtii imeytyä enemmän ja sitä vähemmän tulee ulos perärööristä.

Perunajauhomehun oksentaminen ei myöskään satu niin paljoa kuin monet muut asiat tullessaan ylös toiselle kierrokselle.

Normiannos:

1 kukkura ruokalusikallinen perunajauhoa

1 lasillinen nestettä, ei väliä onko vettä vai jotain muuta

Sekoitetaan klimpit pois & Kippis!

Perunajauho kannattaa hankkia kotiin hyvissä ajoin, eli ennen hoitojen alkamista. Perunajauhoa ei kannata jättää ostamatta ja ajatella ”No minä käyn hakemassa sen sitten kun tulee tarve!”

Ei, et muuten käy. Vai oletko koskaan miettinyt miten helppoa ja nopeaa on tehdä kauppareissu ja pidätellä samaan aikaan räjähtävää, nestemäistä ripulia suolen täydeltä?

Voihan se olla, että haluat sittenkin ostaa Imodiumia. Osta vaan! Jotta pääset apteekkiin hakemaan Imodium-paketin, niin sitä reissua varten kannattaa olla kaapissa varmuuden vuoksi paketillinen perunajauhoa josta voi sekoitella itselleen herkullisen drinkin ennen sitä, ihan vaan varmuuden vuoksi. Jos käy niin että jätätkin perunajauhon käyttämättä juuri tähän tarkoitukseen, niin ei haittaa, sillä perunajauho ei mene hukkaan, sen voi käyttää vaikka leivontaan.

P.S. Perunajauho on muuten äärimmäisen loistava ripulilääke myös lapsille, joille ei voi antaa mitään oikeita ripulilääkkeitä. Sivuoireeton, myrkytön, vaaraton, toimiva.

Advertisement