Ajatuksia syövästä · Yleinen

Lukuvinkkejä!

Olin tilannut jo muutama viikko sitten Adlibrikseltä Marja Aarnipuron kirjan Rintasyöpävuosi. Löytyy täältä, nyt alehintaan 4,10 euroa.

Annoin kirjan ensin äidilleni luettavaksi ja nyt sain sen takaisin omiin käsiini. Jostain syystä en ollut ollut henkisesti valmis aloittamaan kirjaa aikaisemmin, mutta nyt tuntui aika sopivan kypsältä. Pelkäsin että kirja vie ajatukseni taas liian syvälle syövän syövereihin, mutta päinvastoin, kirjoitustyyli onkin jollain tapaa sopivan kepeä eikä vähääkään masentava tai raskastempoinen. Onneksi pelkoni ei toteutunut.

Henkilökohtaista kerrontaa tauottaa pienet infopätkät rintasyövästä. Mitään varsinaisesti uutta ei niissä ole, mitään mitä en olisi jo tilastoista, potilasohjeista tai muualta netistä jossain muodossa lukenut, mutta tässä kirjassa tieto on kerätty todella tiiviiseen ja helppolukuiseen muotoon ja infopläjäykset rytmittävät mukavasti tarinaa.

Sanoisin jopa, että tätä kirjaa voi aloittaa lukemaan välittömästi diagnoosin saatuaan, jos yhtään tuntuu siltä että pystyy tai haluaa jotain lukea vielä siinä vaiheessa kun alkushokki on pahimmillaan. Saattaa jopa lieventää omaa pahaa oloa kun voi lukea jonkun toisen hoitopolusta tavalla, joka ei maalaile piruja seinille muttei myöskään lupaile liikoja. Eräänlaista kirjallista vertaistukea. Mielestäni Marja Aarnipuron kirja kuuluu siihen optimistisempaan, keveämpään ja hyvää mieltä tuottavaan lukulistaan.

On muuten nopea ja helppolukuinen, huomasin juuri että olen muutamassa tunnissa yli puolen välin.

Rintasyöpävuosi_small

Aarnipuro on ehtinyt tähän mennessä julkaisemaan jo ”jatko-osan”, Rintasyövän jälkeen.


Kiinnostaisi löytää jostain halvalla myös Niina Revon teos Arpi. Täytynee etsiskellä se halvemmalla, ehkä pokkarina, jostain. Rintasyövästä (tai syövästä yleensäkin) löytyy useampia herkkiä ja upeita kertomuksia, mutta monet niistä ovat niin lohduttoman surullisia, ettei niitten lukeminen välttämättä ole hyvä ajatus ainakaan aivan sairauden alkuvaiheessa. Tällaisia surullisen kauniita teoksia ovat mm. Laura Save: Paljain jaloin tai Tina ja Reko Lundan: Viikkoja, kuukausia.

On ymmärrettävää ettei jokaisessa syövästä kertovassa omaelämäkerrallisessa tarinassa ole onnellista loppua. Vaikka tarinat voivatkin olla hyvin kauniita, kannattaa miettiä suorastaan itsekkäästi milloin tuntuu siltä että jaksaa lukea jotain niin koskettavaa ja raskasta. Kukaan ei pakota eikä velvoita lukemaan syövästä vaikka sen paskataudin saisikin. Vertaistuen, kirjallisuuden ynnä muun tarkoituksena on tarjota lohtua ja positiivisia kokemuksia, ei niin että se tuntuu riippakiveltä tai viivyttää omaa toipumista.

Advertisement

4 vastausta artikkeliin “Lukuvinkkejä!

 1. Minun on kans tehny mieli lukea noi kirjat, mut en vaan ole saanut aikaiseksi hommata niitä. Paljon niitä on kehuttu. Jotenkin olen alkanut irtaantumaan pikkuhiljaa näistä syöpä jutuista ja alkanut elää normaalia elämää, onneksi olen siihen pystynyt. Pikkuhiljaa se alkaa jäämään takaalalle kun arki tässä taas pyörii ja töissä käydään. En hirveesti käy noita blogejakaan enään lukemassa niin paljon kun ennen. Kait se sitä vertaistukea oli mitää kaipasi silloin kun vielä hoidoissa kävi ja oli sairaslomalla, nyt on niin paljon taas muuta hommaa ja mietittävää. Hyvä näin.

  Liked by 1 henkilö

  1. blogien lukeminen on jäänyt mullakin vähemmälle, sitä mukaa mitä vähemmän oma sairaus pyörii mielessä. Joka päivä ja viikko ajattelen vähemmän ja vähemmän syöpää, enkä halua muistuttaa itseäni siitä, vaan elää sitä normaalia, tervettä elämää. Tunnen oloni siis enemmän terveeksi kuin sairaaksi, vaikka hoidot ovat vielä kesken ja kaikenlaista kremppaakin on. En usko että se tekee kellekään hyvää velloa joka päivä vain syövän ja syövän ympärillä pyörivien ajatusten parissa.

   Tykkää

 2. Voi itku, ehdin juuri remontin alta pakkaamaan tuon Revon kirjan laatikkoon (kymmenen muun joukkoon..), muutoin olisin laittanut postissa tulemaan. Ihana kirja, joten mielelläni olisin laittanut eteenpäin.
  Päivi

  Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.