Ajatuksia syövästä · Sytostaattihoidot

Sytostaattihoidot 6/6: Kolme päivää viimeiseen CEF-tiputukseen

Pelottaa hoitojen loppuminen. Miten ristiriitaista sanoa näin. Toisaalta sitä on helpottunut että hoitoputken raskain osuus on muutaman päivän päästä ohi, mutta pelottaa aivan vitusti silti. En oikeastaan haluaisi että sytot loppuvat näin pian. Aika on kulunut niin nopeasti, jopa liian nopeasti.

Syto-tiputukset ovat tarkoittaneet sitä, että tämä hirveä paskatauti on hoidossa, että lääkkeitä tiputetaan suoneen säännöllisin väliajoin ja mitään pahaa ei voi sinä aikana tapahtua koska lääkkeet pitävät syövän väkisinkin kurissa. Ei ole tarvinnut pelätä uusiutumista tai leviämistä, olen voinut tuudittautua siihen uskoon että niin kauan kun myrkkyä tuupataan suoneen, niin kauan syöpää vedetään dunkkuun niin että raikaa, niin kauan ei ole mitään pelättävää.

Mutta mitä sen jälkeen? Sädehoitohan mulle tulee jokatapauksessa, joten ei tämä hoitoputki ole vielä täysin ohi. Sitten tietysti ne lääkkeet, tai lääke, antiestrogeeni (Tamofen). Ja munasarjat lamauttavat pistokset (Zoladex). Mutta sytostaattien jälkeen syöpäsoluja voi vielä olla elossa jossain päin vartaloani eikä yksikään näistä muista hoidoista ole enää samalla tavalla kokonaisvaltainen syöväntappaja kuin sytot.

Koitan ajatella niin, että koska syöpäsolut kasvattavat pitkään jatkuvissa hoidoissa resistenssin sytostaateille ja koska rintasyövän hoidossa tehokkaaksi todetut hoitokerrat ovat 4-6, niin nämä 6 tiputusta ovat enemmän kuin riittävä keino nitistää ympäri kehoani seikkailevat syövän irtosolukot. Sitähän ei tiedä kukaan, sillä ei ole minkäänlaista testiä josta sen voisi nähdä. Yksittäiset solut ja pienet muutaman solun rykelmät eivät näy millään kuvantamismenetelmällä tai laboratoriotestillä. Hoitovaste jää siis mysteeriksi ja pitää uskoa tilastoihin.

Sinänsä mielenkiintoista olisi ollut, jos kasvaimeni olisi ollut vaikeampi, tai isompi (eli vaikeampi), tai kiinni rintalihaksessa (eli vaikeampi), tai minulla olisi ollut enemmän etäpesäkkeitä imusolmukkeissa, vaikkapa rintalihaksen alla tai rintalastan suuntaan tai kaulalla (mitä ei ollut), niin sytostaateilla olisi pyritty pienentämään kasvainta ensin, ennen leikkausta. Silloin olisi mahdollista tutkia leikkauksen jälkeen hoitovaste suoraan kasvaimesta. Tiedän muutamia joille näin on jouduttu tekemään.

Tosin se, että sytostaatit annettaisiin ennen leikkausta tarkoittaisi myös sitä, että kasvain ja/tai syövän leviäminen olisi ollut aggressiivisempaa ja ennusteeni olisi huonompi. En siis oikeasti haluaisi että tilanteeni olisi ollut yhtään huonompi ennusteen kannalta, mutta olisin ollut utelias tietämään minkälaisen hoitovasteen saan sytostaateista. Nyt sitä ei voi mitata mistään.

 • Koitan ajatella positiivisesti niin, että kasvaimeni oli niin helppo, että se leikattiin ensin ja sain sytostaatit vain pisteenä i:n päälle. Ei sillä että kasvaimeni olisi ihan sieltä helpoimmasta päästä, mutta helpompi kuin näin nuorilla yleensä. Aggressiivinen, muttei niin aggressiivinen kuin näin nuorilla yleensä.
 • Koitan ajatella positiivisesti niin, että koska tilastollisesti keskivertorintasyöpään riittää 4-6 sytostaatti-tiputusta, niin ensimmäiset 4 ovat nitistäneet syövän tyystin, ja ne 2 ovat vain varmistukseksi. Tällä tavalla ajattelemalla saan rauhoitettua mieltäni ja voin kuvitella, että syöpäsolut on nujerrettu.
 • Koitan ajatella positiivisesti niin, että sädehoito tuhoaa kaikki loputkin syöpäsolut joita on saattanut jäädä jumiin rintakehälleni leikkauksen jäljiltä. Sehän on sädehoidon tarkoitus.
 • Koitan ajatella positiivisesti niin, että tuleva antiestrogeenilääkitys huolehtii siitä, ettei mahdollisesti kehossani uinuvat passiiviset syöpäsolut koskaan aktivoidu eikä syöpä uusiudu eikä leviä seuraavien 5 vuoden aikana. Koitan ajatella niin, että kun 5 vuotta on ohi, loputkin syöpäsolut ovat tehneet ohjelmoidun itsemurhan (apoptoosin) ja poistuneet kehostani luonnollista tietä. Paitsi jos sytostaatit ja sädehoito ovat huolehtineet syöpäsoluista niin tehokkaasti ettei uinuvia syöpäsoluja ole jäänyt yhtään jäljelle, mikä olisi tietysti ihanaa.
 • Koitan ajatella positiivisesti niin, että Tamofen tehoaa minun kohdallani. Tamofen on toimiva lääke n. 60-80% potilaista, vaan kukaan ei tiedä etukäteen mihin porukkaan kuuluu. Koitan ajatella niin, että minä kuulun tuohon onnekkaampaan prosenttiin.
 • Koitan ajatella positiivisesti niin, että heti viimeisen sytostaattihoidon jälkeen aloitettava laihdutus- ja kuntokuuri vähentää rasvaa kehossani niin radikaalisti, ettei syöpäsoluille jää enää mitään turhaa sokeria, sekoilevaa estrogeenieritystä tai mitään muuta normaalista poikkeavaa keinoa lähteä jakaantumaan uudestaan ja muodostamaan uutta pesäkettä jonnekin.

Tuo olkoon mantrani jatkossa.

3 päivää tiputukseen, se tarkoittaa myös sitä, että tänään alkoi taas tutuksi tullut paasto. Kohta lähden antamaan verta labraan ja maanantaina tiputus. Join uutena vuotena muutaman lasillisen punaviiniä, en oikeasti usko hetkeäkään että maksa-arvoni olisivat ehtineet huonontua niin paljon etteikö seuraava tiputus onnistuisi ajallaan. Punaviinissähän on antionkogeenisiä ominaisuuksia, eli kohtuullinen annos käy lääkkeeksi.

anigif_enhanced-21857-1413733800-11

Advertisement

6 vastausta artikkeliin “Sytostaattihoidot 6/6: Kolme päivää viimeiseen CEF-tiputukseen

 1. Kyllä se siitä lähtee menemään hoitojen jälkeen, vaikka kyllähän sitä aina miettii kun jostain kolottaa että nyt se on levinnyt. Mut aika normaalina on elämä palannut takaisin ja toivottavasti pysyykin. Juu eipä näkyneet minunkaan kasvaimet edes mangneettikuvissa vaikka olivat sentin mittaisia. Siis pää kasvain näkyi kun oli melkein kolme senttiä nut senkin arvioivat 1.5 senttiseksi ja ympärillä oli 3 sentin mittaista kasvainta mitkä löytyivät vasta leikkauksen jälkeen kun patologi tutki näytteitä. Onneksi kainalossa josta otettiin 35 imusolmuketta vain ensimmäisessä vartijassa on mikro metaasi eli siinä ei ollut kuulemma vielä syöpää vain esiastetta ja sitäkin todella mikro määrä. Vaikka kasvaimia oli rinnassa neljä. Gradus oli 2 ja kuulemma todella rauhallista laatua ja hyvä ennusteinen. Eivät tee edes mitään levinneisyys tutkimuksia, mut tietysti jos oireita tulee niin sitten tutkitaan. Mut eihän sitä koskaan tiedä, syöpä kun on kyseessä. Mut näillä mennään ja toivottavasti vielä monta vuosikymmentä eteenpäin.

  Liked by 1 henkilö

 2. hyvin samantapaisia positiivisviritteisiä ajatuksia on minullakin ollut lohdutuksenani. Ensi viikolla aloita ensimmäisen CEF-lääkityksen, jos labra-arvot sen sallii. Ja miks ei sallisi, niin uskon vakaasti…

  Tykkää

 3. kuulisin mielelläni lisää sytostaatti-paasto-yhdistelmästäsi. Saatko mitä sytoa ja kuinka pitkinä jaksoina? Suoritatko paastoa täysin vettä juomalla vai nautitko harvakseltaan muutakin ravintoa? Kuinka kauan hoidon loppumisesta jatkat paastoa?

  Sairastan itse haiman .NET-kasvainta. Oma IV-myrkyt vievät miehen niin huonoon kuntoon että olen valmis kokeilemaan vaihtoehtosempiakin lähestymistapoja. Viime hoitosession päälle viisi päivää meni petissä maatessa ja vasta viikon päästä olo alkoi lähestyä normaalia..

  admin @ syopalainen piste fi

  Tykkää

  1. Kaivoin jostain netin uumenista artikkeleita leikkauspotilaitten paastottamisesta ja vedin hanurista ideoita omaan paastoon, eli en seurannut mitään tiettyä ohjetta varsinaisesti.

   Paastosin nestepaastolla, eli ei mitään kiinteää ravintoa. Join nesteenä vihreää teetä ilman sokeria/makeutusta, ja erilaisia vihannesmehuja joita tein mehulingolla. Kurkkumehu maistui todella hyvin, join sitä pelkän veden sijasta litroittain, ja porkkanamehu maistui myös.

   Huomasin että sokeriset mehut, oli ne sitten hedelmämehuja tai sokerin/hunajan lisääminen mehuun teki huonon olon. Paljon helpompaa oli karsia sokeri ja hunaja sekä sokeriset/makeat hedelmät täysin pois paaston ajaksi.

   Paastosin vain kolme päivää ennen tiputusta. Luin jostain lääketieteellisistä materiaaleista (en muista enää mistä) että 3vrk täysin nestepaastolla riittää tyhjentämään suolen ja mahan sisällön aiheuttamatta perusterveelle ihmiselle haittaa.

   Alipainoisena tai selvästi tosi hoikkana ei pitäisi paastota ollenkaan, tai ei ole suositeltavaa, kehossa pitäisi olla riittävästi vararavintoa ettei syömättömyys aiheuta terveysongelmia. Lisäksi on kaikenlaisia muita sairauksia mitkä estää paastoamisen, esim. diabetes tmv, silloin ei missään tapauksessa pitäisi paastota.

   Kannattaa jutella oman lääkärin kanssa. Virallisesti paastoaminen ei ole yleisesti hyväksytty käypä hoito, mutta mä olin niin äärimmäisen epätoivoinen kakkavaivojen kanssa että lopulta yksinkertaisesti ilmoitin onkologille että NYT MÄ PAASTOAN, oli lupa tai ei, niin ei heillä ollut siihen mitään absoluuttista kieltoa koska oma painoni on ihan ”hyvässä lihassa” ja olen perusterve, joten omalla riskillä päätin paastota.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.