Ajatuksia syövästä · Yleinen

Ei vedä vertaa yksikään

paljain-jaloin

Laura Save: Paljain jaloin

SUMUISENA PÄIVÄNÄ

Saavumme rantaan, lasken Otson hiekalle. Se riisuu kenkänsä ja juoksee sukkineen rantaveteen. Annan sen mennä.

Suolaisen sumun läpi näen pienen maailmani, jota rakastan.

-Sofia, jos kuolen ja haluat taas naimisiin, laita vihkisormuksemme oikean kätesi nimettömään ja kanna minua siinä aina ja ikuisesti. Haluan olla sinun.

Kuulen poikani kikatuksen vielä silloin, kun aurinko painuu pilven taakse.

Haluan olla sinun.

Olin hankkinut kirjan jo viime vuonna, mutten ollut uskaltanut tarttua siihen. Oma diagnoosini oli liian tuore ja pelkäsin Lauran tarinan olevan liian raskas. Ei se sitä ollut, ei suinkaan. En ole ikinä lukenut mitään näin upeaa syövästä. En mitään.

Upea on ehkä väärä sana syövästä. Upea on Lauran tapa kirjoittaa siitä. Aloitin kirjan eilen ja olin lukenut siitä jo yli 300 sivua iltaan mennessä, muutamassa tunnissa. Aamulla herättyäni kurotin yöpöydälle ja luin viimeiset sivut.

Elin Lauran tarinan mukana jokaisella sivulla, niin paljon samaistuttavaa, niin paljon sanoja jotka olisivat voineet olla kuin suoraan omasta suustani.

Vaikka Lauran kohtalo on jo tiedossa, Laura ehti menehtyä ennen kirjan julkaisua ja tämä lukee myös kansilehdessä, ei kannata pelästyä. Suosittelen tätä kirjaa enemmän kuin mitään muuta syövästä kertovaa jonka olen tähän mennessä koskaan lukenut.


Ainoa asia, hyvin pieni asia, jota jäin kaipaamaan olisi ollut päivämäärät joittenkin kirjoitusten/päivitysten yläpuolella. Kirja on koottu osittain Lauran aikoinaan pitämän blogin pohjalta, joten sairauden etenemistä olisi voinut konkreettisemmin seurata päiväysten perusteella. Päiväykset olisivat konkreettisemmin kertoneet miten pitkiä taukoja joittenkin kirjoitusten välillä oli, mutta tämä on vain makuasia enkä missään nimessä ajattele että kirja olisi ollut yhtään huonompi näinkään.

Advertisement

4 vastausta artikkeliin “Ei vedä vertaa yksikään

 1. Luin myös Paljain jaloin ja ajatukset ovat pitkälti samat. Jossain kohti olisin kaivannut päivämääriä.. Itsekäs halu, joka toisella lukukerralla hävisi.

  Tykkää

 2. Samaa mieltä kanssasi, aivan loistava kirja! Vaikka aihe liippakin todella läheltä (itselläni samassa kohdassa tuumori, joka on onneksi benigni), ahmin koko kirjan kerralla. Ja uudelleen e- kirjana. Ja taisinpa lukea vielä kolmannenkin kerran 🙂 ~Memmuli~

  Tykkää

  1. Aivan ihanaa että kasvaimesi on hyvänlaatuinen! Eihän parempaa tuuria voi ollakaan, jos kropasta joku ylimääräinen möykky löytyy.

   Tykkää

  2. Totta. Olen todella kiitollinen siitä, että kasvaimeni todella on hyvänlaatuinen (vaikkakin muuten vaikeahoitoinen), onnetar jaksoi kulkea rinnallani vielä eilenkin kun rinnastani leikattiin fibroadenooma, eikä sitä pahinta laatua.. ~Memmuli~

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.