Lehtiartikkelit · Tutkimukset · Yleinen

Helsingin yliopisto: Rokote nitistää syöpäsolut elimistön omalla avustuksella

Linkki sivustolta http://www.helsinki.fi – Rokote nitistää syöpäsolut elimistön omalla avustuksella

Uutinen päivätty 29.1.2016. On muuten todella hankalasti kätketty nuo päiväykset tuolla sivustolla, eikä muutos- tai päivitystietoja näy MISSÄÄN. Muutenkin ulkoasu näyttää joltain klikkikalastelusivulta, niin en arvosta.

Onneksi uutinen on sentään täyttä timanttia:

NAAMIOITU VIRUS OPETTAA ELIMISTÖN IMMUUNIJÄRJESTELMÄÄ

Vincenzo Cerullon keksintö on periaatteessa yksinkertainen. Siinä hyödynnetään elimistön omaa puolustusjärjestelmää, joka on ohjelmoitu etsimään ja tuhoamaan vieraita aineita.

Normaalisti puolustus käy päivittäistä taistelua esimerkiksi viruksia vastaan. Viruksen pinnan rakenteiden perusteella elimistö tunnistaa asiaankuulumattomat vieraat ja toimittaa ne tuhottaviksi. Tästä Cerullo sai ajatuksen: Mitäpä, jos sinänsä harmittoman viruksen pinnalle liitettäisiin syöpäkasvaimille tyypillisten valkuaisaineiden osia – voisiko immuunipuolustus kohdistua suoraan syöpäkasvaimiin?

Nyt tähän ideaan perustuva syöpärokote PeptiCRAd on patentoitu yhdessä Helsingin Innovaatiopalvelut HIS:n kanssa. Rokotteen ytimessä on adenovirus, joka voidaan pinnoittaa lähestulkoon millaisilla valkuaisaineilla tahansa.

– Tällä reseptillä voidaan tehdä esimerkiksi potilaskohtainen rokote. Otamme potilaan omia syöpäsoluja, ja saamme aikaan juuri niitä vastaan vaikuttavan rokotteen.

Yhteistyökumppanitkin ovat jo valmiina, kun laboratoriovaiheesta ollaan etenemässä kliiniseen testaukseen. […]

Kehitys kehittyy, tiede menee onneksi(!) eteenpäin. Jonain päivänä tähän paskasyöpään saadaan niin hyvät täsmälääkkeet että syöpää voi verrata vähän rankempaan flunssaan.

Advertisement