Sädehoidot · Yleinen

Sädehoito: Melkein 4 viikkoa viimeisestä sädetyksestä

Oikeasti viimeisestä sädetyksestä on n. 3,5 viikkoa, 4 viikkoa tulee täyteen vasta tämän viikon perjantaina, mutta tuntuu niinkuin hoidoista olisi ikuisuus.

Sädetetty ihoalue on parantunut todella hyvin. Iho hilseili ja kuoriutui todella perusteellisesti varsinkin kohdasta joka näytti silitysraudan polttamalta, mutta nyt sädetetty ihoalue on pääosin jo kuoriutunut ja uusi iho on ehjän ja siistin näköinen. Arpi punoitti ja näytti välillä violetilta ja luulin näkeväni arven levenevän ja muuttuvan koko ajan rumemmaksi, mutta nyt paraneminen on lähtenyt aivan uudenlaiseen vauhtiin. Vampyyrisuonetkin ovat hävinneet näkyvistä.

Hoitajien ja onkologien veikkaama 6 viikon paranemisaika näyttäisi pitävän täysin kutinsa, ihon väri ja pinta paranee lähes silmissä, niin että uskoisin ihon olevan lähes ennallaan annetussa 6 viikossa. Täytyisi muistaa ja jaksaa varata terveyskeskuksesta aika että leikkaisivat sädetetyltä alueelta yhden turvonneen luomen, mutten ole saanut aikaiseksi.

Silitysraudan jälki näkyy edelleen, kuulemma ihoon jää tuohon kohtaan hiukan erivärinen alue, mutta ihon pinnan ja koostumuksen pitäisi kyllä palautua/parantua. Jälki on vähänkuin kestorusketus, jotkut vertaistukiryhmäläiset ovat sanoneet että se näkyy häivähdyksen omaisesti vielä parin vuodenkin päästä.


Olen selaillut nettikaupoista UV-suojattuja vaatteita ja yrittänyt löytää UV-suojakangasta, sellaista josta voisin itse ommella ulkoiluvaatteita kesäksi. En tykkää kuumuudesta enkä helteestä yhtään, joten tarpeeksi vilpoisten ja hengittävien mutta silti suojaavien vaatteitten löytäminen on hankalaa. Olen suunnitellut ompelevani muutaman pellavamekon ja pellavaisen kaavun itselleni kesävaatteeksi.

Herkästi palavana olen tottunut suojaamaan itseni auringolta, mutta nyt saatu sädehoito tekee siitä entistä haastavampaa. Minun olisi hyvä suojata itseni TÄYSIN auringonpaisteelta seuraavat 2 vuotta, eli välttää auringonvaloa ja auringossa olemista ihan tyystin, erityisesti torson osalta, sillä siihen on sädeannos ensisijaisesti täräytetty. Ei ne UV-säteet hyvää tee muuallakaan iholla, mutta tuo sädetetty alue on ihan ehdottomasti suojattava, keinolla millä hyvänsä. En ajatellut ottaa mitään riskiä saada vielä tähän kaupanpäälisenä melanoomakin.

Sitä on vaikea tajuta etukäteen, mutta kehonsa suojaaminen auringonvalolta alkaen jo kaulasta, on todella haastavaa. Ei riitä pelkästään se, että laittaisi teepaidan tms, vaan jos vaate on liian ohutta ja läpäisevää kangasta, se päästää UV-säteet läpi niin että hujahtaa. Lyhythihainen teepaita ei sekään riitä, olisi hyvä olla pitkät hihat. Poolopaitahan se olisi paras, tai vielä parempi, hupullinen, korkeakauluksinen paita, hansikkaat ja pitkät housut, mutta sellaisessa muumiomaisessa käärinliinassa varmaan tikahtuisin hikeeni ja läkähtyisin kuoliaaksi.

Hyvät UV-suojavaatteet ovat usein sellaisia että niillä voi käydä vaikka uimassa, kuivuvat nopeasti ja hengittävät, eivät paina märkinäkään, eivätkä hiosta (liikaa). En tiedä vielä minkälaisia vaatteita aion hankkia tai ommella, mutta löysin ainakin yhden kotimaisen nettikaupan joka myy UV-suojavaatteita:

Meditex.fi

Eihän nuo kuteet ulkonäöltään nyt mitään maailman kauneimpia ole, eikä kokovalikoimakaan ole riittävä, mutta jos tuolta yhden pitkähihaisen paidat kokeilisi tilata. Onneksi tässä on aikaa ennen kesää ja aurinkoa, kunhan ei jätä asioita roikkumaan viime tippaan.

 

Advertisement

6 vastausta artikkeliin “Sädehoito: Melkein 4 viikkoa viimeisestä sädetyksestä

 1. minullakin sädetetyn alueen suojaaminen on haaste, kun (jos) olen koko kesän veneessä, jossa ei ole varjonpaikkaa. Viime kesänä jo meinasin muutaman kerran mennä kuumuudesta ihan sekaisin. Kuvittelin pärjääväni kevyillä paitapuseroilla, vaan ehkä tutustunkin vinkkaamasi linkin tarjontaan…

  Tykkää

  1. Kaveri on tilannut tuolta Meditexiltä, kehui kovasti, sanoi että on joka euron väärti. Mä taidan laittaa sinne sähköpostilla kyselyä että saako noita naisten pitkähihaisia suuremmissa koossa, mulle ei nimittäin tuo koko 44 taida riittää hartioista. Kaverin mukaan siis laatu ja hinta on erittäin kohdillaan ja hyvä ostos.

   Tykkää

 2. Tiiätkö Jordaniassa kun oltiin niin siellä naisille oli nilkat ja ranteet peittäviä uima-asuja, en tiedä uv-kankaasta tai niiden laadukkuudesta, mutta ne asut oli kyllä ihan kivan näkösiä 🙂 Ebayhin hauksi islamic swimwear nii löytyy…

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.