Tutkimukset · Yleinen

Keskisuomalainen: Hiusten värjäys saattaa lisätä rintasyöpäriskiä

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/tutkimus-hiusten-varjaaminen-saattaa-lisata-rintasyovan-riskia/2105007


Koska en pääse tällä hetkellä tarkistamaan aikaisempia blogikirjoituksia kunnolla jumittelevan langattoman netin takia, en jaksa tarkistaa että olenko linkannut tämän saman uutisen jo aikaisemmin.

Kertaus on opintojen äiti, joten menköön vaikka uudestaan.

Linkin takana uutisen teksti (kopsattu tänään 30.9.2015) 

Hiusten värjääminen voi lisätä riskiä sairastua rintasyöpään, kertoo Plos One -tiedelehdessä julkaistu suomalaistutkimus. Suomen Syöpärekisterin ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin hiusvärien käytön yhteyttä rintasyöpäriskiin suomalaisilla naisilla.

Hiuksiaan värjänneillä havaittiin 23 prosenttia suurempi riski sairastua rintasyöpään kuin naisilla, jotka ilmoittivat, etteivät värjänneet hiuksiaan.

Tiedot perustuvat vuonna 2009 tehtyyn kyselyyn, johon vastasi yli 28 000 suomalaista naista. Heistä 6 500 oli sairastanut rintasyövän.

Tutkija Sanna Heikkinen Syöpärekisteristä toteaa, että tutkimuksen perusteella ei voida vielä varmuudella sanoa, että hiusvärien käyttö aiheuttaisi rintasyöpää.

– Tällaisella takautuvalla kyselytutkimuksella ei voida todeta aukottomasti kausaalista yhteyttä. Mutta emme voi myöskään sulkea pois sen mahdollisuutta, Heikkinen sanoo.


Noh, niin. Kuulun niihin naisiin jotka ovat värjänneet hiuksiaan aika huoletta vuosikaudet, jopa liiankin nuoresta lähtien. Silloin kun minä olin nuori niin hiusväreissä ei ollut minkäänlaisia ikärajoja, ei edes nykyistä suositusta, että hiusvärejä eivät käyttäisi alle 16-vuotiaat. Olen nimittäin värjännyt arviolta 12-vuotiaasta asti kaikin mahdollisin keinoin.

Kukaan ei voi aukottomasti todeta, että onko tällä ollut vaikutusta syöpäni syntyyn, mutta tilastollinen korrelaatio on nähtävissä. Se jää nähtäväksi, onko myös jonkinlainen kausaliteettikin.

 

 

Advertisement