Ajatuksia syövästä · Kontrollit · Yleinen

Tommy Tabermannin sanoin

Kuin kaksi koditonta lasta
ne kulkevat käsi kädessä,
Toivo ja Pelko.
Yhdessä tulevat,
yhdessä lähtevät.
Siinä välissä
puristavat lujaa
toistensa kättä.
Joka avaa ovensa Toivolle,
päästää myös Pelon sisälle,
joka ottaa syliinsä Pelon
saa omakseen myös Toivon.
Kuin kaksi koditonta lasta
ne kulkevat käsi kädessä
emmekä muuta voi tehdä
kuin seurata samaa polkua.

Vaikeinta syövän saatuaan ei ole ollut syöpä, vaan pelon kanssa eläminen ja toimeentuleminen. ”Terve kunnes toisin todistetaan”. Elämää kontrollista kontrolliin. Ensimmäiseen vuosikontrolliin on alle 3kk. Onkologian ylilääkärin mukaan ensimmäistä vuosikontrollia ei tarvitse pelätä, sillä todennäköistä on, että hoidot pitävät syövän poissa ainakin ensimmäisen vuoden ajan vaikka syöpäsoluja saattaisi jossain lymytäkin. Kaikkein korkeimman riskin etappi on 2. vuosikontrolli, sen jälkeen todennäköisyys uusiutumiseen lähtee laskuun.

Advertisement