Kontrollit · Tutkimukset · Yleinen

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä seulontatutkimus, HPV & PAPA

Kerroinkin joku aika sitten käyneeni gynen tutkimuksessa, olin saanut varattua ajan samalla reissulla ikäryhmäni mukaiseen kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen, eli PAPA-näytteeseen. Tämä tulos saapuikin yllättäen postissa.

Arvoisa vastaanottaja!

Olette osallistunut kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontatutkimukseen. Solunäytteessänne ei ole havaittu mitään syöpään viittaavaa. Näytteessänne on kuitenkin todettu ns. korkean riskin HPV-viruksen DNA:ta sekä lieviä solumuutoksia, ja näytteenne perusteella joukkotarkastusjärjestelmä kutsuu Teidät maksuttomaan kontrollitutkimukseen 1-2 vuoden kuluttua. Toivomme, että osallistutte myös tähän tutkimukseen. Näytevastaus ohessa.

[…]

Kääntykää lääkärin puoleen, mikäli Teillä on verestävää tai ruskehtavaa valkovuotoa tai verenvuotoa muuten kuin kuukautisten aikana.

[…]

  • Näytteen tutkittavuus: Riittävä
  • Yleinen luokitus: Epiteelisoluatypia
  • Levyepiteeliatypia: ACS-US (merkitykseltään määrittelemätön atypia)
  • HPVNh osoitus: Näytteestä on osoitettavissa ns. korkean riskin HPV DNA:ta. Kyseessä on muu kuin tyyppi 16 tai 18.
  • Suositellaan: Kontrollinäyte 12-24  kk kuluttua.

Noh, siinähän se pääpiirteittäin. Viitisen vuotta sitten ensimmäisessä ikäryhmän mukaisessa seulonnassa tulos oli negatiivinen, joskin siinäkin oli maininta että solumuutos havaittu (hyvälaatuinen tai niukasti määrittelemätön, tuloskirjeessä taisi olla maininta että ”osin tunnistamaton/määrittelemätön”) jota pyydettiin kontrolloimaan 6-12 kk kuluttua uudella PAPA-kokeella. Koska tuossa 30-vuotiskontrollissa näytteestä ei kuitenkaan löytynyt HPV-viruksen DNA:ta, voi tästä päätellä että olen saanut tuon virustartunnan jossain suhteessani viimeisten 5 vuoden aikana.

Lisää HPV-infektiosta täältä: Duodecim – Terveyskirjasto

Onneksi HPV-virus ei ole aivan toivoton:

Papilloomavirusinfektioilla (HPV-infektio) on suuri spontaani paranemistaipumus. Ilman HPV-infektiota ei synny kohdunkaulan syöpää, mutta syöpä kehittyy hitaasti esiasteiden kautta.

[…]

Papillloomavirusinfektioista 80–90 % paranee spontaanisti potilaan oman immuunivasteen kehittymisen myötä kahden vuoden seurannassa. Pieni osa voi jatkua ja hoitamattomana kehittyä pitkän ajan kuluessa syöväksi.

Harkitsin jo jokin aika sitten että maksaisin itselleni HPV-rokotteen, joka on nykyään rokoteohjelmassa tytöille. Eihän siitä rokotteesta välttämättä hyötyä ole, nyt kun tuo tartunta jo on, eikä rokote suojaa läheskään kaikilta viruskannoilta, ja mitä jos olen saanut HPV-tartunnan nykyiseltä mieheltäni? Miehet ovat oireettomia kantajia, eikä heitä voi testata eikä lääkitä HPV-viruksilta.

Onpa hyvä että tältäkin riesalta voi jo enimmäkseen suojautua HPV-rokotteella. Tällä hetkellä rokotusta tarjotaan vain tietyn ikäisille tytöille, mutta en usko että menee kauaakaan kun rokotusohjelma laajennetaan poikiinkin. Hyvä vaan! Kyllä lääketiede ja kehitys on hieno asia.

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä seulontatutkimus, HPV & PAPA

  1. Moikka, hienoa että olet käynyt kontrolleissa. Mitä aiemmin mahdolliset muutokset hoidetaan sen parempi. Saman asian kanssa kamppaillut tässä useamman vuoden.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.