Tutkimukset · Yleinen

Iltalehti: Pituus voi lisätä syöpäriskiä

http://www.iltalehti.fi/syopa/2015100220453410_sy.shtml

Linkin takana kopsattu juttu 25.11.2015: 

Ruotsalaistutkijoiden havainto tuo ainakin yhden lohdullisen tiedon lyhytkasvuisemmille.

Pituudesta on hyötyä koripallossa. Syöpäriskiä se kuitenkin saattaa kasvattaa.

Pituudesta on hyötyä koripallossa. Syöpäriskiä se kuitenkin saattaa kasvattaa.(MOSTPHOTOS)

Tukholman Karoliinisessa instituutissa tehdyn tutkimuksen mukaan pituus nimittäin lisää riskiä sairastua syöpään, kertoo Medical Daily.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on havaittu yhteys tiettyjen syöpätyyppien, kuten rintasyövän ja melanooman, sekä pituuden välillä. Ruotsalaistutkimuksen mukaan riski koskeekin kaikkia syöpiä.

Tutkimuksessa vertailtiin 5,5 miljoonaa ruotsalaista, jotka olivat syntyneet vuosien 1938 ja 1991 välillä. Heidän aikuisiän pituutensa vaihteli tasan metristä 225 senttiin.

– Havaitsimme, että kaikkien syöpien riski, rintasyöpäriski ja melanoomariski kasvoivat Ruotsin väestön keskipituuden noustessa, kuvailevat tutkijat.

Jokainen 10 senttiä lisää pituuteen kasvattaa naisen riskiä sairastua syöpään 18 prosentilla ja miehen 11 prosentilla. Melanooman kohdalla jokainen 10 senttiä lisää kasvatti sekä naisten että miesten sairastumisriskiä 30 prosentilla. Pitkillä naisilla on 20 prosenttia lyhyitä siskojaan suurempi riski sairastua rintasyöpään.

Tutkimusryhmä painottaa, että heidän tuloksensa ovat vasta alustavia ja koskevat Ruotsia. He kuitenkin arvelevat, että syöpäriskin kasvu voi johtua siitä, että pitkäksi venähtäneet ihmiset ovat nuorena saaneet elimistöönsä enemmän kasvutekijöitä. Pituuskasvun lisäksi ne voivat vilkastuttaa myös syöpäsolujen kasvua.

– Toinen hypoteesi voi olla se, että pitkillä ihmisillä on kehossaan yksinkertaisesti enemmän soluja, jotka voivat muuttua syöväksi, pohtivat tutkijat.

Kolmas mahdollinen selitys on se, että pidemmät ihmiset syövät enemmän. Korkean energiansaannin on havaittu olevan yhteydessä syöpien kehittymiseen.

MARIANNE ZITTING
En ole vielä ehtinyt kaivamaan esiin lähteitä, kun ei ole yksinkertaisesti aikaa. Tenttisuma painaa päälle, joten todennäköisesti rentoudun ja ehdin viettää vapaa-aikaa vasta lähempänä joulua.
Advertisement