Tutkimukset · Yleinen

Potilaan lääkärilehti: Naisen pituus voi kertoa rintasyöpävaarasta

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/naisen-pituus-voi-kertoa-rintasyopavaarasta/#.VlXBk3YrIgt

Heti perään toinen vastaava uutinen pituuden ja rintasyövän yhteydestä. Linkin takana kopsattu juttu 25.11.2015. Lihavoinnit omaa käsialaani: 

Pitkät naiset saattavat sairastua rintasyöpään lyhyitä naisia todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Riski ei ole kovin suuri, mutta se kasvaa mitä pitempi nainen on.

Journal of the National Cancer Institute -lehden julkaisemat tulokset osoittavat sairastumisriskin suurentuvan noin 20 prosenttia jokaista kymmenen senttimetrin lisäystä kohden. Toisin sanoen 180-senttimetrisen naisen sairastumisriski olisi tämän mukaan 40 prosenttia suurempi kuin 160-senttimetrisen.

Yhteys havaitaan sekä ennen että jälkeen vaihdevuosien, ja se koskee ainoastaan hormonireseptoripositiivisia rintasyöpiä.

Tutkimuksessa naisten pituuskasvun ja rintasyövän yhteyttä selvitettiin myös hyödyntämällä 168 pituuteen vaikuttavaa geneettistä varianttia. Niiden avulla tunnistettiin naiset, jotka olivat perimältään pitkiä eli heidän maksimipituutensa oli suuri. Myös tässä analyysissa pitkät olivat suuremmassa rintasyövän vaarassa kuin lyhyet, mikä viittaa siihen, että osa pituuskasvuun vaikuttavista geeneistä todennäköisesti vaikuttaa myös alttiuteen sairastua rintasyöpään.

Tutkimuksesta on vaikea päätellä, miten suurelta osin yhteydet johtuvat osallistujien pituudesta ja miten paljon ympäristötekijöistä ja elintavoista, jotka vaikuttavat pituuskasvuun ja monien sairauksien riskiin. Aikuisiän pituus on kuitenkin yhdistetty myös sydän- ja verisuonitautien riskiin. Sydäntautien kohdalla yhteys tosin kulkee toiseen suuntaan, sillä sydäntauteihin sairastuvat ovat todennäköisemmin lyhyitä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 5,2 miljoonan naisen terveystietoja 160 eri tutkimuksesta. Rintasyöpään oli sairastunut yli 100 000 naista.

Lue myös:
Pitkien naisten raskaudet kestävät pitempään
Antibiooteilla vaikutuksia painonkehitykseen ja pituuskasvuun

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Journal of the National Cancer Institute 2015;107:djv219

Kuva:
Panthermedia

Noniin. Muistutuksena sen verran, että en ole lyhyt ja syöpäni oli estrogeenipositiivinen, eli hormonireseptoripositiivinen. Ainakin tilastollisesti siis täsmää. Lisäksi minulta on tutkittu FGFR2-geenimuutaatio josta minulla on sellainen versio joka nostaa lievästi rintasyövän riskiä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fibroblast_growth_factor_receptor_2#Cancer

[…]FGFR2 gene is associated with a higher breast cancer risk; however the risk is only mildly increased from about 10% lifetime breast cancer risk in the average woman in the industrialized world, to 12-14% risk in carriers of the SNP.

Advertisement