Podcast · Yleinen

Podcast? Podcast!

Haluaisitko tukea minua, eli tätä blogia, rahallisesti?

S-pankki
FI62 3939 0037 5209 39
BIC-koodi: SBANFIHH

Saaja: R N (tili on puolison nimissä, eli minun nimeäni ei tilisiirrosta valitettavasti näe.)
Viite: Viitteeksi voi laittaa esim. Rinnanmitalla-blogi tai blogi, tai jotain muuta kuvaavaa.

HUOM! Kotimaan lahjoituksiin suora tilisiirto on kaikista halvin, nopein ja turvallisin. Erilaiset joukkorahoituskampanjat ovat enemmänkin ulkomaisia tilisiirtoja varten, mikä on aika pitkälti toiveajattelua sillä tämä blogi on suomenkielinen ja tuskin kovinkaan moni lukee tätä ulkomailta, lukuunottamatta ehkä neljää suomalaista kaveriani jotka asuvat nykyään ulkomailla…

Loin joukkorahoitukselle myös GoFundMe-kampanjan, mutten ole vielä testannut miten tuo palvelu tarkemmin ottaen toimii. Palvelu ottaa lahjoituksista minimissään 5% komission eli eräänlaisen palvelumaksun. Tarkemmat kustannukset Suomeen ovat sivuston mukaan 7,94% + 0,31 € per donation.

Linkki löytyy tästä: https://www.gofundme.com/rinnanmitalla

Ääninäyte: Soundcloud – Rinnanmitalla 01


Vaikka päivitystahti blogin suuntaan on ollut tänä keväänä tavallista hitaampaa, olen suunnitellut jo pitemmän aikaa muutamia uudistuksia, tai sanoisinko, että uusia hienoja lisäyksiä.

Yksi näistä, se suurin, on podcastit. Olen jo pitemmän aikaa harkinnut blogin tallentamista/julkaisua jonkinlaiseen äänikirjamuotoon, esimerkiksi podcasteiksi, mutta minulla ei yksinkertaisesti ole ollut siihen aikaa eikä varaa.

Se tärkein mikä puuttuu, on riittävän hyvä mikrofoni.

Toisiksi suurin ja vielä osittain ratkaisematon ongelma on se, että olen joutunut opintojen ja yleisen ajan riittämättömyyden vuoksi ottamaan koko toukokuun palkatonta opintovapaata. Olen siis toukokuun ajan täysin tuloton ja minusta on tullut ehta palkintovaimo.

Viime yönä unettomuuden jälleen vaivatessa, googlettelin podcasteihin ja erityisesti puhetaajuuksille parhaiten sopivia mikrofoneja. Toistaiseksi testivoittaja halvemmissa hintaluokissa on ylivoimaisesti Blue Yeti -sarjan USB-liitäntäinen perusversio, jonka keskihinta Suomesta tilattuna on n. 150 euroa, ulkomailta hiukan vähemmän.

Mikrofonin lisäksi olisi hyvä olla käytössä pop filter (räkäfiltteri, konsonanttifiltteri) ja tärinää/taustapörinää vaimentava jatkovarsi. Nämä lisävarusteet ovat muutamasta kympistä noin sataan euroon.

The Podcast Host 30.4.2014: Equipment for Blue Yeti

The Podcast Host 16.2.2017: The Best Podcasting Microphones On The Market

Esimerkkikokoonpano (ilman mikrofonia, pelkästään lisävarustepaketti) Amazonista n. 60 dollaria (lisäksi postikulut, tulli, ALV): Auphonix Bundle – Microphone Arm, Aluminum Shock Mount, and 6-inch Pop Filter for Blue Yeti Microphones. Lisäksi olisi hyödyllistä hankkia superlonista tehty mikin suoja, mutta nuo vaahtomuovitöpöt ovat vain muutaman euron luokkaa.

Suomessa ainakin Verkkokauppa.com myy Blue Yeti -mikrofoneja, perusversio hintaan 149,90 € ja Yeti Pro hintaan 249,90 €.

Tiivistetysti haaveilemani hankinnat:

  1. Blue Yeti -mikrofoni n. 150 €
  2. pop filtteri, eli räkäfiltteri ja vaahtomuovisuoja, ehkä n. 20 €
  3. tärinänestovarsi, jatkovarsi pöytäkiinnikkeineen n. 60 – 100 €

”No onkos se tuommoinen rahankerjuu laillista?”

Eihän se ihan pystymetsästä ja puskista kerjättynä olekaan, ainakaan ilman rahankeräyslupaa, joten olen miettinyt eri rahoitusvaihtoehtoja ja päätynyt toistaiseksi siihen, että kaikki mahdolliset ja mahdottomat lahjoitukset tulisin merkitsemään toiminimelle palkkasaataviksi tai palkkioiksi. Toiminta on siis täten laillista ja jossain vaiheessa tulevaisuudessa mahdollisesti saamistani palkkioista joudun tekemään tilinpäätöksen ja laskemaan olenko ALV-velvollinen, verovelvollinen, jne.


Yksi vaihtoehto olisi perustaa yhdistys ja kerätä jäsenmaksua, mutta sitten minun pitäisi ottaa yhdistyksen rekisteröintiä varten projektiin mukaan vähintään 1 muukin henkilö enkä olisi enää yksin vastuussa & vallassa blogistani. Sitäpaitsi, yhdistyksiin liittyminen, jäsenmaksujen kerääminen ja riittävän huolellisesti asiakastietolain ja yksityisyydensuojan puitteissa jäsenrekisterin ylläpito on vaivalloista ja aikaavievää.

Oletan, että en tule tienaamaan tällä blogilla koskaan sellaista rahasummaa että oikeasti joutuisin ALV-velvolliseksi ja oletan, että kaikki mahdolliset verovelvollisuuden minimirajat eivät todellakaan tule ylittymään. Tällä hetkellä ainoa tarkoitus on yrittää kerätä sen verran rahaa että saisin ostettua mikrofonin ja siihen sopivan lisävarustepaketin.


Mitäs tämä tämmöinen maksaa?

Tavoitteeni on siis se, että voisin tehdä blogin eteen jotain kivaa ja kiinnostavaa (kuten ne podcastit!) ja tällä hetkellä olen käytännössä täysin tuloton palkattoman opintovapaan takia, joten en pysty sijoittamaan tähän projektiin yhtään omaa rahaa. Rahaa jota minulla ei siis ole. Niinku yhtään.

Jos jostain kumman syystä voittaisin lotossa tai saisin jonkun rikkaan mesenaatin rahoittamaan tätä harrastusta, niin ylijääneet rahat sijoittaisin blogin domainin ylläpitoon (kustannukset tällä hetkellä 35,88 €/vuosi) mutta jos haluan julkaista äänitiedostoja vaikkapa täältä WordPressin sivuston kautta, minun pitäisi päivittää Premium-pakettiin joka maksaa 99 €/vuosi. Jos rahaa jäisi vielä yli, niin ostaisin uudet kuulokkeet, sellaiset vastamelukuulokkeet jotka blokkaa ympäristön äänet täysin, mutta jospa nyt aloittaisin pienestä…

Äänitiedostojen hostaaminen jollain sivustolla maksaa jokatapauksessa jotain. Onneksi alle 100 €/vuosi vaihtoehtoja löytyy jonkun verran, eli aivan törkyhintaisesta hommasta ei ole kyse.

Hiukan asiaa tutkittuani olen kuitenkin taipumassa sille kannalle, että tulen julkaisemaan podcastit/äänitiedostot toisella sivustolla ja julkaisen sitten linkin täällä WordPressin blogissa, ja koitan saada RSS-feedin toimimaan jotenkin järkevästi uusien julkaisujen suhteen.

Technorms: 8 Best Sites to Host Your Podcasts

Muutamia Technormin jutussa ja muissa tutoriaaleissa mainittuja mediasivustoja/hostauspalveluita:

8 Best Sites to Host Your Podcasts


Olen myös alkanut ottaa selvää erilaisista joukkorahoitusvaihtoehdoista. Toistaiseksi listan kärjessä on GoFundMe ja mahdollisesti Patreon, riippuen siitä mikä näistä on Suomessa laillinen ja käytännössä toimiva & järkevä vaihtoehto. Patreonin huono puoli on ainakin se, että rahoittajat joutuisivat sitoutumaan toistuviin lahjoituksiin jos ei itse älyä irtisanoa ”tilausta”. Yleisimpiä Patreon-rahoitusmalleja on nimittäin kk-lahjoittajaksi ryhtyminen, tosin, summahan voisi olla olemattoman pieni, vaikkapa 1 €/kk.


TL;DR Olen rahaton, perse auki Kiinaan asti. Jos joku haluaa auttaa minua rahallisesti blogin ja siihen liittyvien projektien suhteen, niin tilinumero löytyy postauksen yläreunasta. Kiitän tuhannesti jo etukäteen mahdollisia lahjoituksia!

Jos kukaan, kukaan, ei lahjoita yhtäkään euroa, niin sehän on sitten merkki siitä, että tätä blogia ei kukaan halua tai ei kiinnosta kuunnella äänitiedostoina ja minun pitää hyväksyä se tosiasia että omasta mielestäni loistava idea ei sitten ehkä olekaan yleisön mielestä mahtava ja voinkin haudata tämän haaveen samantien.

Advertisement