Proteesi ja apuvälineet

Lymfaturvotuksen kirot!

Leikatun puolen käteni alkoi turvotella vaivihkaa muutamia viikkoja sitten. En muista tarkkaa päivämäärää jolloin huomasin vasemman käden turvotuksen selvästi, niin etten voinut enää kieltää itseltäni lymfaturvotuksen olemassaoloa.

Turvotus ei ole edelleenkään silminnähden selvää, vaan sen pahimmat ja selkeimmät oireet ovat hermokivun tyyppiset nivelkivut ja se, että vihkisormukseni ei mahdu enää yhtenäkään päivänä. Turvotuksen alkuvaiheessa kuvittelin että se on vain ohimenevää ja niin lievää etten tarvitsisi painehihaa, mutta kun vihkisormus ei enää mennyt edes joka toinen päivä sormeen, jouduin myöntämään itselleni että jumppaamisesta huolimatta turvotus oli tullut jäädäkseen.

Painehihan mittauksesta ja tilaamisesta olenkin kertonut aikaisemmissa postauksissa. Hiha ja hansikas ei kuitenkaan ehtinyt saapua ennen joulua, joten odottelen kärsimättömänä välipäiviä, jos ehtisi edes uudeksi vuodeksi. Turvotus ei nimittäin tunnu pelkällä jumpalla paranevan yhtään.

Pahinta turvotuksessa on tällä hetkellä vihlova ja juiliva nivelkipu joka on pahimmillaan sormissa. Etusormi on kaikista eniten turvoksissa, sellainen rypytön ja pulleahko. Toisiksi pahin turvotuskohta on selässä, kainalon lähellä, mutta tuleva painehiha ei tule ylettymään niin pitkälle, ainoastaan olkavarren yläosaan. Seuraavalla maksusitoumuksella aion neuvotella paineliivin, tai sellaisen hihasysteemin jossa on liivimäinen yläosa, jotta saisin tukea myös kainaloon ja yläselän turvotusalueelle.

Onneksi turvotus ei näytä pahalta, se tästä vielä puuttuisi että käsi näyttäisi epämuodostuneelta Hulk-kädeltä. Joissain asioissa estetiikka vielä merkitsee jopa minulle jotain, olen aina ollut hyvin käsi-orientoitunut. Tykkään muodokkaista käsistä ja käsivarsista ja tykkään seurata esim. taitavien käsityöläisten puuhastelua.

Kaikista pahin pelkoni on se, että turvotus rikkoisi kudoksia siten että käden toiminnallisuus kärsisi. Se on lymfa-turvotuksen todellinen riski. Eihän ne nivel- ja hermokivutkaan nyt missään tapauksessa mukavia ole, mutta kivun sietää jos se ei vaikuta toimivuuteen mitenkään.

Häiriintyneen lymfakierron kylkiäisenä meinasin saada tenniskyynärpää-tulehduksen, joka oli ennen raskautta ja raskausaikana toistuva riesa. Sain kuitenkin hyvät jumppaohjeet sädesairaalan fysioterapeutilta ja niillä kivut lähtivätkin lähes täysin, mutta ajoittain kyynärpäässä tuikkaa vaimea kipupiikki. Tulehdus ei ollut ilmeisesti ehtinyt pahentua liikaa, kun tokeni enimmäkseen venyttelemällä ja parin päivän tulehduskipulääkeannoksella.

Jostain kumman syystä käsitöitten tekeminen ei satu käteen ollenkaan, päin vastoin. Kipuja ei ole neuloessa laisinkaan. Turvotus tosin ei vähene, vaan ei onneksi myöskään pahene. Ainakaan toistaiseksi.

En ole vielä päättänyt mitä tekisin vihkisormukseni kanssa. Haluaisin pitää sitä, mutta nykyisen sormuksen pienentäminen maksaisi melkein yhtä paljon kuin sormus itsessään. Ja entäpä sitten jos turvotus vähenisi? Olenkin miettinyt sitä vaihtoehtoa että kävisin ostamassa uuden sormuksen, sillä nyt niitä vielä saa (hopeinen Kalevala Korun sormus). Teettäisin identtiset kaiverrukset. Sitten minulla olisi kaksi samanlaista vihkisormusta, toinen isompi turvotuspäiville, ja toinen pienempi odottamassa sitä jos, kun, lymfaturvotus helpottaa.

Advertisement

7 vastausta artikkeliin “Lymfaturvotuksen kirot!

 1. Olen pahoillani lymfaturvotuksestasi ja siitä, että olen huomannut turvotuksen oireet itselläni vasemmassa käsivarressani. En vaan vielä ole saanut lähetettä fysioterapeutille, vaikka sitä viimeksi tiputuksessa käydessäni pyysin. Toivottavasti emme kumpikaan joudu kokemaan sitä pelättyä kudosten rikkoutumista, uskotaan niin. Mennään näillä tämä vuosi, katsotaan ensi vuonna lisää…

  Tykkää

  1. Todella ärsyttävä vaiva. Olin jo toivonut etten saisi turvotusta laisinkaan, kun niin monta kuukautta meni hyvin. Täytyy vaan toivoa että painehiha ja -hansikas auttaisi ja turvotus lähtisi saman siliän tien kuin on tullutkin.

   Tykkää

  2. Mulla on nyt hiukan rauhoittunut turvotus, en ole vieläkään saanut uutta hihaa kun en ole kerinnyt hakemaan sitä. Mutta huomaan että turvotus on itekseen laskenut, varsinkin käsivarsi ei ole niin turvonnut, mut sormet ja kämmenselkä vielä hiukan turvottelee. Huomaan että kylmällä ilmalla käsi on parempi kun lämpimällä eli reakoi helposti lämmönvaihteluille. Saunassa en ole käynyt ollenkaan, onneksi en ole mikään saunaintoilija. Onneksi minulla ei ole ollut kipuja kädessä ollenkaan. En hirveesti anna arvoa koko hihalle sen mitä kokemusta on. Toivottavasti sädehoito ei lisää sitä vielä ennestään, se kun yleensä lisää sitä. Mulla lisäs koko kainalon/ rinnan ja käden alueelle. Leikattu rinta turvottelee vieläkin. Toivottavasti parempia kokemuksia sinulla sen hihan kanssa. Noi syto hoidot myös tekee turvotusta käteen ja mulle teki koko roppaan, nestettä keräänty ihan hemmetisti. Nyt onneksi on viitisen kiloa lähtenyt, mutta piukassa on ja huomaan että jotain nesteturvotusta se on ei niinkään läskiä. Lihakset alkaa pikkuhiljaa palautua ja kunto on jo aikast hyvä. Puolivuotta on viimeisestä autosta mennyt ja pääsin jo kampaajalle siistimään ja värjäämään hiukset. Vauhdilla ne kyllä takaisin kasvavatkin ja paksut kiharaiset. Tsemppiä vielä sinulle viimeiseen autoon. Äkkiä se aika vaan menee.

   Tykkää

 2. Siis tarkoitan hoitoon en autoon, tää kännykällä kirjoittelu on ärsyttävää kun on niin pienet näppäimet. No näillä mennään.

  Tykkää

  1. Se mitä olen muutamaa hihaa kokeillut, niin ei se kyllä mukavuuden multihuipentuma ole. Täytyy vaan toivoa että tuo mittatilaushiha olisi sen verran miellyttävä että sitä jaksaa pitää, ja että siitä olisi hyötyä.

   Mulle ei käynyt mikään valmismittainen hiha, osa kädestä oli kokoa XL ja osa taas XS/S ja osa M/L. Pahinta turvotus on sormissa ja kämmenessä, joten pakko pitää hanskaakin aina kun hiha on päällä, jottei kämmen turpoa enää lisää. Kipu on pahimmillaan juuri sormien nivelissä, mikä on ärsyttävää.

   Onneksi tosiaan käsitöitten tekeminen on kivutonta ja tuntuu jopa auttavan kämmenen ja sormien kipuiluun, ei tarvitse rajoittaa tekemistä sen osalta tai pelätä pahentavansa turvotusta.

   Tykkää

 3. Minulle tilattiin myös hiha ja hanska mittatilaustyönä ja viis viikkoa kesti tilaus, mut oli liian kireä ja nyt pitäis mennä uus tilaamaan mut eri valmistajan. Saman tekee mullekkin et kämmen ja sormet turpoo mut onneksi on todellakin hiukan rauhoittunut. Joo, harvalle ne valmishihat sopii.

  Tykkää

  1. Tilatessani hihaa sain kuulla että ainakin Lymedillä oli n. kuukauden toimitusaika. Respectan työntekijä kertoi samantien että niin pitkään ei kannata missään tapauksessa odottaa koska minulla ei ole vielä ensimmäistäkään painehihaa joka pitäisi turvotusta kurissa. Tuo kuukauden odotusaika tarkoittaisi hänen mukaansa käytännössä sitä että turvotus ehtisi pahentua niin paljon että hiha olisi jo saapuessaan liian kireä.

   Voi hyvinkin olla, että sinulla on käynyt em. tilanne jos olet joutunut odottamaan hihaa sen viisikin viikkoa. 😦

   Päädyimme Lymedin sijasta toiseen valmistajaan/toimittajaan jonka toimitusaika oli arviolta viikon, tosin nyt joulunpyhien aikaan vähän pitempi koska arkipäiviä on tänä jouluna hyvin vähän. Täytyy toivoa ettei 2 viikon odotus ehdi turvottaa kättä liikaa ja hiha olisi sopiva.

   Kunhan saan tuon ensimmäisen hihan niin toista hihaa tilatessa ensi keväänä ei ole niin tarkkaa sen odotusajan kanssa. Aion kyllä puhua itselleni sen liiviosan myös, joko niin että hihassa on itsessään mukana liiviosa tai sitten erillinen paineliivi, sillä pahin turvotus on edelleen yläselässä ja kainalon sivussa.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.