Sädehoidot

Sädehoito: Ensimmäinen viikko

Olin liian väsynyt päivittääkseni eilen ensimmäisestä sädehoitokäynnistä, eli nyt niitä on takana jo kaksi. Sädehoitojaksoni alkoi siis eilen maanantaina 26.01.2015 ja päättyy 5 viikkoa myöhemmin, perjantaina 27.02.2015. Sädehoitoa tulee 25krt, jokaisena arkipäivänä, eli 5krt viikossa, 5 viikon ajan. Hyvin perussetti siis.

Riippuen kasvaimesta ja levinneisyydestä, osa rintasyöpäpotilaista saattaa saada tuon normaalin 25 kerran päälle vielä ns. boosteriviikon, mutta boosteriannosten tarve on hyvin tapauskohtaista ja niitä tulee hyvin harvoille, sillä jo tästä 25 kerran hoitojaksosta tulee sädeannos ns. täyteen, ainakin tuon yläneljänneksen osalta. Tarkoittaa siis sitä, että jos syöpä uusiutuu samalle alueelle, sitä ei enää sädetetä uudestaan koska sädeannos on jo täyttynyt edellisellä hoitojaksolla. Tästäkin toki on poikkeuksia, esim. kroonikot. Kroonisessa syövässä sädetetään tarpeen mukaan etäpesäkkeitä pienemmiksi, jos ne sitä vaativat, riippumatta siitä onko sädeannos tullut jo jossain vaiheessa täyteen. Kroonisen syövän etäpesäkkeitten sädehoito priorisoidaan tärkeämmäksi kuin mahdolliset riskit.

Sädehoito ei tunnu yhtään miltään, ei ainakaan näin alkuvaiheessa. Tai ei ainakaan pitäisi tuntua. Oireilu alkaa yleensä n. 2 viikon viiveellä sädetyksestä ja kumuloituu ajan myötä. Tarkoittaa käytännössä siis sitä, että ensimmäisen sädetyksen mahdolliset sivuoireet alkavat tuntua n. 2 viikon kuluttua, ja viimeisen sädehoitokerran jälkeen oireilua voi olla vielä 2 viikkoa sen jälkeenkin, vasta sen jälkeen kudokset alkavat palautua. Yksilöllisiä eroja toki on, mutta yleensä näin.


Kuvittelin tuntevani kihelmöintiä sädetetyllä alueella jo eilenillalla, mutta en ole ihan varma. Saattaa olla että kihelmöinti oli osittain myös stressin ja jännityksen purkautumista, kun pelkäsin, ja pelkään edelleen, saavani joitain harvinaisempia sivuoireita sädehoidosta. Niihin sisältyy mm. paikallinen melanooma, ihon palaminen ja kuoriutuminen kivuliaasti, väärin suunnatusta sädehoidosta johtuva ruokatorven kudosten vaurioituminen, jne.

En siis suosittele Googlettamaan sädehoidon riskejä ennen hoitoa. Varsinkin itsediagnosointi Googlella ennen nukkumaanmenoa pitäisi kieltää.


Olin kysellyt useampaan otteeseen sekä onkologeilta että hoitajilta mahdollisista sivuoireista ja siitä, kuinka ihoa olisi parasta hoitaa sädehoidon kannalta. Olen rasvaillut ohjeitten mukaan ihoani säntillisesti koko tämän ajan leikkauksesta lähtien, tai tarkemmin ottaen siitä lähtien kun leikkauksen jälkeen sain luvan alkaa rasvata leikatun puolen ihoa. Ideana on, että kun iho on mahdollisimman hyvin kosteutettu jo etukäteen, se vähentäisi ärtymistä ja palamisriskiä sädehoidon takia.

Minulle oli kerrottu rasvauksesta suurinpiirtein näillä sanoilla: ”Sädehoitopäivänä ei saisi laittaa kosteusvoidetta iholle.”

Tämä mielessä aloin järkeilemään keskenäni: ”Hetkinen, jos sädehoitopäivänä ei saa laittaa kosteusvoidetta tai hoitoöljyä, sehän tarkoittaa siis sitä, että maanantaista perjantaihin pitää olla rasvaamatta ja vasta viikonloppuna voisi rasvata jos kerran sellaisina päivinä ei saa rasvailla jolloin on sädehoitoa…”

Kysyin tästä hoitajilta ja onneksi he selittivät tämän ohjeen auki, nimittäin kielto koskee sitä, että kosteusvoiteita tai hoitoöljyjä ei saa laittaa samana päivänä ennen sädehoitoa. Sädetyksen jälkeen samana päivänä saa rasvata, mutta rasvaus pitää tehdä siten että se ehtii imeytyä varmasti ennen seuraavan päivän hoitoa.

Onneksi varasin sädehoitoajat aikaiseen aamuun, voin rasvata vaikka joka päivä heti sädetyksestä päästyäni, kunhan en rasvaa liian myöhään illalla jotta kosteusvoide tai hoitoöljy ehtii imeytyä ennen aamua.


Olen unohtanut kahtena aamuna kysyä hoitajilta voinko osallistua vauvauintiin lauantaisin. En muista yhtään millä tavalla sädehoito nostaa infektioriskiä. Tietysti pääsääntöisesti ongelmaa ei pitäisi olla jos iho on ehjä eikä ihoärsytyksen merkkejä näy, mutta mistäs näitä tietää. Ei mulla ole ollut syöpää aikaisemmin joten kaikki on uutta.


Jo kaksi onkologia ja syöpähoitaja ovat vakuutelleet että hiusten ja ihonvärillä ei ole korrelaatiota sen kanssa, kuinka helposti iho saattaa palaa tai kuinka helposti voi saada melanooman sädehoidosta. Jos kyse olisi suorasta auringonpaisteesta, palaisin n. 10 minuutissa kuin keitetty krapu.

Tiedän että on löydetty ja tutkittu tiettyjä geeniyhdistelmiä mitkä altistavat sädehoidon negatiivisille vaikutuksille ja muille ei-niin-kivoille yllätyksille, mutta ehkä on parempi ettei sellaisia geenitestejä toistaiseksi tehdä, sillä en haluaisi tietää etukäteen ihan kaikkia riskejä. Nyt voin rauhassa kuvitella että sädehoito on 100% tehokas, etten saa mitään sivuvaikutuksia ja syöpä on historiaa. Ehkä tulevaisuudessa nuo geenikartoitukset yleistyvät ja hoidot voidaan räätälöidä tarkemmin, mutta ennenkuin niin tapahtuu, niin näillä mennään.

 

 

 

 

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Sädehoito: Ensimmäinen viikko

  1. Minulta kiellettiin uiminen kokonaan säteiden ajaksi juuri infektioriskin takia. Minulla iho meni hiukan rikki, mutta ei pahasti. Antoivat ohjeen käyttää sellaista hajusteetonta öljyä mitä apteekista saa, en nyt muista sen nimeä. Minulle hoitaja sanoi että voi kaksi vuottakin sädetyksen vaikutukset olla rinnassa ennen kun alkaa tuntua normaalilta ja tosiaan sellainen pinkeä rinta ja kainalo on, ja rinta tuntuu hiukan kuumemmalta mitä toinen, mutta on kuulemma ihan normaalia sädetyksen jälkeen.

    Tykkää

  2. Kaksi vuotta mullekin sanottiin että pitää välttää auringonottoa ja mieluummin jopa auringossa olemista täysin, ja iho pitää suojata mahdollisimman hyvin jopa varjoisina kesäpäivinä, sillä UV-säteilyä pääsee iholle myös varjossa oleskellessa ja iho pitäisi aina suojata vaatetuksella.

    Kaksi vuotta voi kestää myös sytojen jälkimainingit, joten pitkä prosessi tämä toipuminen tulee olemaan.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.