Sädehoidot

Sädehoito: Käynti 3/25 & vauvauinti

Sädehoito 3/25 takana. Muistin onneksi kysellä vauvauinnista sekä ensi viikon hoitajan vastaanottoajasta, laitettuani kännykkään hälytyksen. En tiedä miten sitä olisi selvinnyt aikoinaan ilman älypuhelimia ja muita muistiapuvälineitä, varmaan aika huonosti.

Hoitajien ohjeistus oli se, että sädehoito ei automaattisesti estä uimahallissa käyntiä, mutta ihon kanssa on oltava varovainen ja uimahallia/uimista tulee välttää heti jos esim. ihon pinta on rikki, tulee jokin tulehdus, mikä tahansa muu vaurio ihoon tai jos labratestien tulokset eivät ole viitearvoissa. Muistuttivat huomioimaan mm. sen, että uimahallissa käynti on syöpähoitojen aikana aina jonkinasteinen infektioriski, mutta jos yleiskunto on hyvä ja on sellaisessa fyysisen ja henkisen terveyden tilassa että pystyy sen riskin ottamaan, niin ehdotonta estettä ei ole. Kloorivesi myös todennäköisesti rasittaa ihoa enemmän kuin normaali suihkussakäynti, mutta huolellisella rasvauksella siitä selvinnee.

Miksi henkisellä terveydentilalla olisi merkitystä? Tärkein syy on mielestäni se, että syöpähoitojen viivästyminen, esim. valkosolujen laskun tai ihon rikkoutumisen takia, on monesti henkisesti raskasta, mutta muutamien päivien tauko tai viive ei vaikuta hoitojen tehoon kokonaisuutena vaan suurempi harmi on stressi hoitojen jatkuvuudesta ja tunne siitä että syöpä ehtii rellestää kehossa tarpeettoman pitkään jos hoidot viivästyvät, vaikkei lyhyt tauko vaikuttaisikaan lopulta hoitovasteeseen tai parantumiseen. Sytostaattien aikaan huomasin jännittäväni tiputusten viivästymistä ja labratuloksia aika paljon, ja olen kuullut vertaistukiryhmissä samaa. Hyvät tulokset labroista oli kuin uusi joulu, varsinkin kun tiesi hoitojen etenevän niitten ansiosta aikataulussa.

Toisaalta taas, henkiselle hyvinvoinnille on tärkeää päästä tekemään niitä asioita joista nauttii, myös hoitojen aikana. Olen jutellut tästä syöpäyhdistyksen hoitajan kanssa useamminkin, ja jokaisen on hyvä miettiä sitä omassa tilanteessaan: Onko järkevää teljetä itsensä kotiin koko hoitojakson ajaksi, vai käydä uimahallissa, teatterissa, julkisilla paikoilla, vaikka se tarkoittaa joka kerta mm. infektioriskin nousua.

Henkinen jaksaminen on myös tärkeää, joten en kannata tässäkään asiassa ääripäitä. Jos harrastukset aiheuttavat enemmän stressiä ja rasitusta kuin niistä saa iloa ja mielihyvää, niin sitten kannattanee jättää ne vähemmälle kunnes hoidot ovat ohi. Jollekulle harrastukset taas saattavat olla välttämätön henkireikä, ja silloin riskinotto voi olla perusteltua. Enemmistö kuitenkin hyötyy siitä ettei jää yksin kotiin nyhjäämään, ei hoitojen ajaksi eikä varsinkaan akuutin hoitojakson päätyttyä, kun pitäisi jättäytyä ”oman onnensa nojaan” ja olla pelkästään kontrollikäyntien varassa.


Aion siis käydä vauvauinnissa ainakin näin alkuvaiheessa, kun ihossa ei näy mitään. Seuraava labrakäynti olisi tarkoitus hoitaa pois alta huomenna tai ylihuomenna, mutten usko hetkeäkään etteikö arvot olisi viiterajoissa, sillä olen voinut niin hyvin eikä mitään merkkejä minkäänlaisesta nuhanpoikasestakaan ole. Vaikka niin, ei mikään ole varmaa ennenkuin se on varmaa.

Ennen sädehoidon alkamista tuli lähete labraan, mutta koska olin rampannut siellä orjallisesti koko sytojakson ajan, viimeisimmät labratestini olivat niin tuoreet etten joutunut käymään labrassa ollenkaan ennen sädetyksen aloitusta, vaan saan hoitaa ensimmäisen sädehoitoon liittyvän labrakäyntini joskus tässä ensimmäisen viikon tienoilla.


Kysyin hoitajilta myös siitä, että mistä johtuu lihasten kiristymisen tunne, kun siitä on moni valitellut sädehoidon aikana. Olen huomannut itsekin heti ensimmäisestä käynnistä lähtien jotain hyvin pientä kihelmöintiä tai jonkinlaisia tuntemuksia rintakehällä. Rintalihakset tuntuvat jotenkin kovemmilta kuin normaalisti, vaikka hartia ei varsinaisesti kiristäkään siten että ryhti vetäisi eteenpäin, mutta tunne on vähän samanlainen kuin jos joku olisi lyönyt toiseen rintalihakseen ja siihen olisi muodostumassa lievä mustelma. Tuntemukset ovat kuitenkin niin lieviä että ne saattavat johtua vaikkapa siitä että olen nukkunut jotenkin huonosti käden päällä ja nyt rintalihas ja niska leikatulta puolelta jotenkin jumittaa. Vaikea sanoa.

Hoidon kartoituskäynnillä, ennen sädehoidon aloitusta, kysyin tästä lihasten kiristymisestä myös, mutta silloin hoitaja sanoi ettei ole koskaan raportoinut mitään sellaista eikä sädehoidon pitäisi aiheuttaa lihaksien kiristymistä tai lyhenemistä. Nyt vuorossa oli eri hoitajat ja he sanoivat aivan samaa, eli sädehoidolla ei pitäisi olla lihaksia lyhentävää/kiristyttävää vaikutusta, mutta sädetys saattaa aiheuttaa joillekin nesteturvotusta kudoksiin, varsinkin ihoon ja ihonalaiskudoksiin, joten nesteturvotus saattaa tuntua jonkinlaiselta kireydeltä ja kun kudoksissa on ylimääräistä nestettä joka aiheuttaa sinne painetta, niin se saattaa tuntua niinkuin lihakset ja kudokset olisivat kovempia kuin normaalisti. Lihakset eivät siis kuitenkaan varsinaisesti kiristä tai lyhene pituussuunnassa.

Miten nesteturvotuksen sitten saa laskemaan? No esimerkiksi jumppaamalla, leikkauksen jälkeiset kuntoutusohjeet ovat tähän varsin mainiot. Pitäisi myös muistaa taas juoda runsaasti vettä, kuten sytojenkin aikana. Minulta se ei onnistu luonnostaan, joten latasin kännykkään ohjelman joka muistuttaa tunnin välein jos ei ole saavuttanut asetettua juomatavoitetta: Water Your Body.


En tiedä väsyttääkö sädehoito mitenkään erityisesti. Väsyttää ja nukuttaa koko ajan, mutta se voi johtua aivan yhtä hyvin siitä että vauvan hoitaminen vie energiaa, yöunet jäävät vähäisiksi ja sädehoitoni on ajoitettu aamuun, ma-pe. Lauantaisin on heti aamusta vauvauinti, joten ainoa päivä jolloin saan nukkua niin pitkään kuin huvittaa (eli niin pitkään kuin vauvaa huvittaa nukkua ennenkuin hän alkaa kirkua ja möykätä) on sunnuntai.

Kysyin luvan kuvaamiseen, joten tässä huikean hieno kännykkäkameran otos tuosta hiukkaskiihdyttimestä, vai mikälie sädemasiina onkaan:

2015-01-28 07.49.55_02

Vasemmalla kuvan reunassa on hiukan näkyvissä sitä täysin säädettävää lavettia jolle joutuu makaamaan kädet ylhäällä. Pää asetetaan noille punakirjaville pehmusteille ja käsillä otetaan kiinni valkoisista tapeista. Sitten hoitajat asettelevat ja säätävät alustaa ja asentoa, suhinaa ja pärinää kuuluu vähän jokapuolelta. Säteet tulevat tuosta koneen pyöreästä osasta, joka sekin on kauko-ohjailtavissa. Täysin liikuteltavissa oleva lavetti, potilas kyydissään, ohjataan koneen alle ja koneen pyöreä osa lasketaan alas kohti rintakehää (ts. sädetettävää aluetta). Show alkaa.

Varsinainen sädehoitohan on todella nopeasti ohi, suurin osa ajasta menee riisuutumiseen, asettteluun, koneen säätöihin, pukeutumiseen, jne. Säteet annetaan kauko-ohjauksella, hoitohenkilökunta ei ole samassa huoneessa silloin vaan jonkinlaisen vahvistetun lasin takana. Huoneen seinissä ja laitteissa on erivärisiä laasereita joilla pyritään asemoimaan sädetysalue mahdollisimman tarkasti. Ihoon piirretään tussilla ties mitä katkoviivoja, aina sen mukaan minkälaista aluetta on tarkoitus sädettää. Tussipiirroksia ei saisi hangata suihkussa pois, mutta suihkussa saa käydä muuten normaalisti. Tussipiirrosten lisäksi sternumilla on yksi pieni tatuoitu piste, joka on pysyvä kohdistuspiste, tuon pisteen mukaan on otettu rintakehästä kuvat ja hiukkasfyysikko sekä onkologit ja radiologit ovat suunnitelleet sädehoidon.

Kun hoitaja painaa nappulaa suojalasin takaa, parissa seinässä olevat punaiset varoitusvalot syttyvät merkiksi ja kuuluu jonkinlaista naksutusta ja pöhinää. Lasereihin ei kuulemma kannata tuijotella suoraan, joten olen pitänyt joka kerta silmät suurimman osan ajasta kiinni, sillä lasereitten valot vilkahtelivat herkästi silmiin. Se tästä vielä puuttuisi, että saisin jonkinlaisen näkövaurion sädehoitokoneen lasereista.

Kattoon on heijastettu potilaitten ajankuluksi erilaisia kuvia, meilläpäin näytti olevan tällä hetkellä jonkinlainen kukkamaalaus. Harmi vaan että rintakehää sädetettäessä kone peittää koko kuvan, joten en nähnyt siitä juuri mitään. Ei sillä että olisin nähnyt muutenkaan, kun makasin silmät visusti kiinni ja välttelin lasereita.

Advertisement