Eniten vituttaa kaikki · Yleinen

Kelasta päivää!

Mainitsin joku aika sitten että olen kohdannut ongelmia Kelan kanssa, mutten jaksanut avata tilannetta sen enempää silloin. Nyt on tullut sen aika.

Kun sain diagnoosini ja lähdimme synnyttämään, aloimme selvittää suht aikaisessa vaiheessa erilaisia sosiaalitukien muotoja. Tuolloin alkuvaiheessa meitä auttoi hiukan sairaalan sosiaalityöntekijät, mutta eivät hekään osanneet sanoa kovin paljoa näin erikoislaatuisesta tilanteesta, että mikä olisi Kelan kannalta se järkevin vaihtoehto.

Kelassa kävimme ihan paikan päällä ja selvitimme tilannetta kasvokkain virkailijan kanssa, lähdimme liikkeelle sillä oletuksella että minä olen nyt sairauslomalla (en siis äitiyslomalla enkä vanhempainvapaalla) ja puolisoni hakee minun puolestani ”äitiyslomaa”. Puoliso käytti 2kk vanhempainrahapäiviä ja minulla juoksi sairauspäiväraha. Sinänsä sillä ei ole suurta merkitystä, sillä molemmat lasketaan samalla laskukaavalla, olisin saanut tasan saman summan rahaa, riippumatta siitä olisinko hakenut sen vanhempainrahana tai sairauspäivärahana.


Ongelma, jota emme aikaisemmin tienneet ongelmaksi, muodostui siitä että kun haimme tukia, tuo kasvokkain tapaamamme Kelan virkailija vakuutti meille että vanhempainvapaat säästyvät siltä ajalta kun minä olen sairauslomalla. Ne päivät tietysti kuluvat silloin jos puoliso käyttää niitä puolestani, mutta varmistin tämän kysymällä toistuvasti että olenko varmasti ymmärtänyt oikein, että vanhempainrahapäivät säästyvät siltä ajalta kun kumpikaan meistä ei niitä käytä ja että ne ovat sitten säästössä minulle käytettäväksi sen jälkeen kun sairauslomani loppuu. Virkailija vakuutti että näin on.

Soitin vielä kesken sairauslomani Kelan puhelinpalveluun, koska halusin varmistaa asian uudestaan ja sainkin langan päähän hyvin ystävällisen ja kivan asiakaspalvelijan. Juttelimme hänen kanssaan asiasta pitkään ja varmistelin moneen kertaan että olenko nyt varmasti ymmärtänyt asian oikein, että vanhempainvapaat säästyvät siltä ajalta kun olen sairauslomalla, jotta voin käyttää ne sittenkun sairauslomani päättyy. Hän vakuutteli että kyllä asia on näin.


Nyt vähän aikaa sitten katsoin Kelan sähköisestä asiointipalvelusta tulevia sairauspäivärahoja sekä vanhempainpäivärahoja, ja summat olivat omituisia, todella pieniä ja maksukaudet katkesivat kesken kuukauden. Soitin välittömästi Kelan asiakaspalveluun ja sain niskaan pommin:

Vanhempainpäivärahapäivät kuluvat vaikka niitä ei käyttäisi. Vanhempainrahapäivät ovat kuluneet koko sen ajan kun minä olen ollut sairauslomalla ja puoliso on ollut töissä, vaikka kumpikaan meistä ei ole käyttänyt niitä. Olimme säästelleet niitä vanhempainrahapäiviä kynsin hampain, jotta minulla olisi ollut mahdollisuus olla lapsen kanssa kotona pitempään, jotta ei olisi tarvinnut viedä lasta vielä alle 1-vuotiaana hoitoon, jotta minulla olisi aikaa toipua sairastamisesta ja viettää aikaa lapsen kanssa. Kaikki se oli turhaa, sillä sen lisäksi että syöpä oli tuhonnut osittain äitiyslomani, minulla ei ole jäljellä myöskään vanhempainvapaata, jotta voisin olla kotona lapsen kanssa, antaa itselleni aikaa toipumiseen ja veisimme lapsen hoitoon vasta lähempänä hänen 1-vuotissyntymäpäiväänsä.


Jos olisimme tienneet että vanhempainpäivärahapäivät kuluvat vaikkei kukaan niitä käytä, niin esim. puoliso olisi voinut olla meidän kanssamme enemmän kotona, sillä minä olen ollut koko tämän ajan sairauslomalla. Olen myös mahdollisesti menettänyt kertyvät työsuhde-edut, jotka kertyvät normaalisti vanhempainvapaan aikana, kuten esim. vuosilomat, työssäoloaika, jne. Olen myös kuluttanut nykyisen uuden lain mukaisia sairauslomapäiviä, sillä nykylain mukaan sairauslomalla voi olla maksimissaan 300 päivää joilta maksetaan sairauspäivärahaa, yli 300 päivän meneviltä sairauspäiviltä sairauspäivärahan maksaminen loppuu kuin seinään. Jotta saan nollattua tuon 300 sairauspäivän laskurin, minun tulee olla töissä vähintään 1 vuosi yhtäjaksoisesti. Sen jälkeen voin saada sairauspäivärahaa uudestaan.


Olen nyt koittanut miettiä tilannetta monelta eri kantilta ja laskeskella vaihtoehtoja, sekä kerännyt voimia käydä virastotaistoon sekä Kelaa että byrokratiaa vastaan. Olen toki päättänyt tehdä Kelaan reklamaation siitä, että meille on annettu väärää tietoa jopa kahden eri virkailijan toimesta. Kela onneksi säilyttää puhelinpalveluun soitetut puhelut väh. 1 vuoden ajan puhelusta, joten todisteet löytyvät heidän puhelutallenteistaan.

Toinen asia joka minun on selvitettävä, on se, että olenko menettänyt työsuhteessani jotain oleellista sen takia että olen ollut vanhempainloman sijasta sairauslomalla. Joudun olemaan yhteydessä ainakin esimieheen, palkanlaskentaan sekä luottamusmieheen, sillä työehtosopimus vaikuttaa tähänkin asiaan jollain tavalla. Luottamusmies osannee kertoa paremmin, miten esim. sairausloman ajalta kertyy vuosilomapäiviä suhteessa vanhempainvapaaseen.

Nämä ovat tärkeitä asioita, sillä jos paljastuu esim. että sairauslomalta ei kerrykään vuosilomia, niin silloin minun kannattaa reklamoida Kelalle että he korjaavat takautuvasti sairauslomani vanhempainvapaaksi, jotta saan kerrytettyä vuosilomat ja mikä tärkeämpää, työsuhteeni tai työurani ei katkea minkään byrokratiakiemuran vuoksi. Tärkeä pointti on myös se, että miten minun kannattaa laskea tuo 300 sairauspäivälaskurin täyttyminen. Olen jo summittaisesti arvioinut, että vaikka olisin koko tämän ajan sairauslomalla, eli nyt huhtikuun loppuun, tuo 300 päivän raja ei ehdi tulla vastaan lähellekään, mutta entäpä jos sairastun seuraavan vuoden kuluessa uudestaan? Entäpä jos syöpäni leviää enkä pysty jatkamaan töissä normaalisti? Silloin 300 sairauspäivää voi tulla täyteen ja tipahdan pois sairauspäivärahalta, käytännössä tyhjän päälle.


Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että jos haluaa pidentää vanhempainvapaata vaikkapa sairaslomalla, niin ei kannata hankkia syöpää, sillä oli syöpä tai ei, niin olet tasan tarkkaan samalla lähtöviivalla terveitten vanhempien kanssa kun lasketaan vanhempainvapaita. Syöpä tai ei, niin tasan samassa ajassa joudut laskemaan milloin pitää palata töihin ja normaaliin arkeen, kuin terveenkin vanhemman. Kela ei välitä siitä että onko syöpä tuhonnut äitiyslomasi, tai kuinka syövän sairastaminen on vaikuttanut siihen kuinka hyvin olet jaksanut hoitaa lastasi tai olla henkisesti läsnä lapsesi kanssa. Millään näistä ei ole mitään väliä Kelan silmissä.


Lähitulevaisuuden agenda onkin siis tämä:

2015-02-26 16.23.20_02

Advertisement

13 vastausta artikkeliin “Kelasta päivää!

 1. Oma sairauslomani ainakin kerrytti lomia, uskoisin, että sinunkin kerryttää.

  On kyllä suorastaan luokatonta tuo Kelan ”neuvonta” ollut.

  Tykkää

  1. Joo, selvittelin alustavasti tutuilta ja sairauslomallakin kertyy vuosilomapäiviä, mutta ei samanlaisella kaavalla kuin vanhempainvapaalla, ja se täytynee selvittää työnantajan ja luottamusmiehen kanssa että minkälaisella kaavalla meidän TES laskee vuosilomat vanhempainvapaan ajalta Vs. sairausloman ajalta.

   Kunhan saan selviteltyä nuo tiedot niin pystyn miettimään paremmalla faktapohjalla että kannattaako minun reklamoida Kelalle ja pyytää muuttamaan sairauslomani takautuvasti vanhempainvapaaksi vai ei, sillä epäedullinen muutos ei tietenkään kannata.

   Rahallisesti tällä ei ole merkitystä, sillä sairauspäiväraha ja vanhempainraha ovat tasan saman suuruiset (ainakin minun palkallani).

   Tykkää

  2. Sitten on tietysti vielä kysymys siitä että kannattaako minun tuhlata nyt sairauspäivärahoja, JOS kävisi niin kurjasti että sairastun uudestaan ja se 300pv raja tulisi vastaan.

   Ehkä se on etappi joka pitänee ylittää sitten jos se tulee vastaan. Tämä on vähän semmosta itseään vastaan lottoamista.

   Tykkää

 2. En tiedä miten sellaisissa tapauksissa joissa voi olla vielä toiveita paranemisesta, mutta ainakin ns. parantumattomissa tapauksissa tuon 300 päivän jälkeen kela myöntää eläkepaperit. Hakea sitä eläkettä pitää, mutta olen ymmärtänyt että se on ainakin toivottomissa tapauksissa automaattista että se myös myönnetään.

  Tykkää

  1. Olen tosiaan kuullutkin näistä eläkepäätöksistä, mutta täytyy toivoa ettei omalla kohdalla kävisi niin ikävästi että sairaus uusisi/leviäisi. Ainakin toistaiseksi toivon että selviän tällä yhdellä kierroksella ja syövästä tulee historiaa.

   Tykkää

  2. Samaa toivon myös! 🙂

   En tosiaan halunnut siis manata, mutta kun muutkin sairastuneet ehkä lukevat tätä blogia, niin tiedoksi kaikille, jos ei satu kukaan sairaalan sosiaalineuvoja kertomaan. Ennen eläkettä on muuten myös mahdollista saada vammaistukea (koska ennen eläkettä ei tietenkään voi saada eläkeläisen hoitotukea). En tiedä voisiko tämä olla myös sinulle vaihtoehto vai koskeeko sekin näitä parantumattomia.. Tuota tukea sai puolen vuoden ajalta takautuvastikin.

   Tykkää

 3. onpa kurja lukea Kelan osaamattomuudesta. Kyllä tuo tuntuisi olevan valituksen paikka. Ainakin kannattaa siis kertoa Kelalle, että sieltä on annettu väärää tietoa, jotta osaavat korjata ohjeistustaan henkilökunnalleen…
  Et onneksi sairastu uudestaan, näin uskon…

  Tykkää

  1. Joo, olen miettinyt että pitää jaksaa reklamoida, jos ei siksi että korjaisivat mun sairauslomani vanhempainvapaaksi, niin edes siksi että antaisin tulikiven katkuista palautetta väärästä tiedosta, jota saimme jopa kahden eri asiakaspalvelijan suusta, vasta kolmas virkailija oikaisi virheellisen tiedon.

   Tykkää

 4. Minun yhdellä tutullani tuli ne sairaspäivät täyteen, mutta sen jälkeen hän sai sairaseläkettä sen aikaa kun joutui olemaan poissa. Minä myös odottelen tässä tietoa että saanko lomia sairasloman ajalta. Mulla on aina toiminut asiat ihan hyvin kelan kanssa, tosin papereita on saanut täytellä urakalla. No toivottavasti sun homma selkenee ja asiat järjestyy.

  Tykkää

 5. Jonkinlaisesta väliaikaisesta eläkepäätöksestä olen kuullutkin, täytyy tosin toivoa ettei oma sairastaminen menisi siihen pisteeseen että joutuisin tekemään päätöksiä eläkkeestä/sairaseläkkeestä. En ole henkisesti ollenkaan varautunut siihen että tässä joutuu 35-vuotiaana käsittelemään omaa kuolevaisuuttaan ja sitä, että nämä asiat voivat olla ihan lähitulevaisuudessa. Parantuminen siintää edelleen horisontissa, näin toivon ja uskon!

  Tykkää

 6. Hei! Omalla työpaikallani ( kunnan palveluksessa) muistaakseni oli niin että lomapäiviä kertyi vain ensimmäisiltä parilta sairauslomakuukaudelta ( 75 pv tai jotain) ja sen jälkeen ei ollenkaan. Onpa harmi juttu että olet saanut aivan väärää informaatiota Kelalta. Voi olla kyllä hankalaa perua jo myönnettyä ja pidettyä sairauslomaa.Senhän on kirjoittanut lääkäri,ei kelan virkailija. Mutta selkeät virheet täytyisi tietty korjata.Toisaalta selkeästi myös sanotaan minkä ikäisen lapsen hoitoon on tarkoitettu vanhempainrahakausi.Tuntuisi oudolta sekin miten sitä voisi siirtää eteenpäin.Ja päällekkäisiä etuuksiakaan ei kela myönnä.Kinkkistä on! Toivottavasti asiat selviävät eduksenne! Aurinkoista kevättä koko perheelle!

  Tykkää

  1. ”Voi olla kyllä hankalaa perua jo myönnettyä ja pidettyä sairauslomaa.Senhän on kirjoittanut lääkäri,ei kelan virkailija.”

   Kyse ei ole sairausloman kirjoittaneesta lääkäristä tai sairauslomasta, vaan siitä, että ne päivät jotka olen jo ollut poissa töistä, voidaan jälkikäteen muuttaa sairauslomasta vanhempainvapaaksi. Se ei muuta poissaoloa eikä saamaani rahamäärää mitenkään, ainoastaan poissaolon kategoria muuttuu. Tämä on siis teoriassa mahdollista, mutta en tiedä suostuuko Kela siihen, enkä ole vielä varmistanut töistä että onko se minulle edullinen vai epäedullinen muutos, eli kannattaako tuota muutosta hakea.

   Tykkää

 7. Itse sain diagnoosin juuri opettajan kesäloman kynnyksellä ja olin koko loman sairaslomalla. Kelan virkailija kertoi oma-aloitteisesti, että koska lomaa ei voi pitää toisena ajankohtana, voin saada menetyksestä rahallista korvausta. Korvaus ei ollut suuri, mutta sen kuitenkin sain.

  Olettaisin, että selkeästi harhaanjohtavasta informaatiosta kannetaan vastuu.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.