Sädehoidot · Yleinen

Sädehoito & melanoomariski

Minulle oli kerrottu riskeistä ja kehoitettu että sädehoidon jälkeen vähintään seuraavat 2 vuotta tulisi pysyä tyystin poissa auringosta, siis suorasta auringonpaisteesta ja suojata iho hyvin, sillä sädehoito nostaa riskiä saada melanooma (joka tosin useimmiten on paikallinen). Onneksi se on harvinainen sivuvaikutus ja jos sattuu melanooman saamaan, niin paikallisten melanoomien leikkaushoito on aika suoraviivaista ja ne ovat hyväennusteisia, mutta punatukkaisena ja vaaleaihoisena ja lapsesta asti ajoittain auringossa kärvähtäneenä en ajatellut ottaa yhtään turhia riskejä.

Ja onhan se nyt aika epämiellyttävä ajatus, että leikatulta alueelta joutuisi leikkuuttamaan melanooman takia vielä enemmän ihoa pois ja ottamaan esim. reidestä ihosiirteen. Aivankuin tässä tarvitsisi näyttää enää yhtään enempää elävältä tilkkutäkiltä. Vielä pahempaa jos sattuisikin saamaan sen käänteisen lottovoiton, eli kuulumaan siihen pieneen porukkaan joka saakin samantien ärhäkän, aggressiivisen melanooman.

Vähän aikaa sitten paikallisen syöpäyhdistyksen vertaistukiryhmässä käydessäni sain kuulla että muutamille oli sanottu, että sädehoidon lisäksi sytostaattihoidot lisäävät melanoomariskiä ja yhdelle minua vielä nuoremmalle oli todettu että olisi elinikäinen riski ja aurinkoa tulisi vältellä lopun ikää. Mikäpä sen mukavampaa! Olin kuvitellut että ainoastaan sädehoito lisäisi melanoomariskiä, mutta näköjään sitä lisää myös sytostaatit, ainakin riippuen siitä mitä syto-cocktaileja sattuu saamaan. Sädehoitoakin on useampaa eri annostusta, hoidon pituutta, jne, mikä vaikuttanee.


Olen tästä maininnut joskus aikaisemminkin, mutta olin tilannut joku aika sitten UV-suojapaidan. Paita saapui postissa eilen ja pääsin sovittelemaan ja kuvaamaan sen. Koko on suurinpiirtein sopiva, mitä nyt hihoissa ja helmassa vähän reilummin pituutta kun valitsin miesten paidan. Naisten paidoissa kokotaulukko oli jotenkin niukan oloinen ja harteikkaana ajattelin että miesten paidat mahtuvat varmemmin. Mieluummin vähän liian väljä kuin makkarannahka, joten otin isomman kuin mitä olisin ehkä normaalisti valinnut ja ihan nappiin meni, yhtään pienempi koko olisikin ollut vähän liian kapea, kun kyseessä on melojille, surffaajille ja purjehtijoille mitoitettu ylikireä aluspaitamalli joten mallissa itsessään ei ollut väljyyttä yhtään ylimääräistä.

2015-04-17 12.13.02

2015-04-17 12.19.03 2015-04-17 12.19.18_02

Yksinkertainen, hyvinistuva vaaleanharmaa paita. Valmistaja lupaa 50SPF suojakertoimen, joten en joudu lotraamaan aurinkovoiteita jatkuvasti, sillä suurin osa korkeakertoimisista voiteista sisältää karsinogeeneja ja aurinkovoiteet tahmaa aina jonkin verran. Aurinkovoide ei sitäpaitsi koskaan korvaa vaatteista saatavaa suojaa.

Tilasin tuon paidan Ebaysta ja hintaa tuli paidalle n. 26 euroa, postimaksuja n. 12 euroa ja koska paita postitettiin USA:sta, se jäi tulliin ja maksoin tulleja ja/tai ALV:a vähän reilut 9 euroa, eli kaikki yhteensä n. 47 euroa. Samanmerkkiset ja vastaavat paidat paikallisissa urheilukaupoissa maksoivat n. 60-90 euroa joten säästin tuossa hiukan. Halvemman hintaluokan paidat tilattuna täältä kotimaasta olivat sitten taas joko malliltaan rumempia tai karmean värisiä, joten päädyin tuohon O’Neillin paitaan. Olin ensin aikeissa tilata mustan, mutta sitten mietin että musta paita saattaa tuntua kesällä liian kuumalta ja valitsin varmuuden vuoksi vaaleanharmaan, jos se vaikka tuntuisi viileämmältä.

2015-04-17 12.16.27_02

Aika näyttää oliko tästä ostoksesta mitään hyötyä. Toivottavasti. Enpähän ainakaan pala niin herkästi kunhan muistan pitää tuota vaatetta orjallisesti kaikki kesäpäivät kun haluan liikkua ulkona. Varjoisenakin päivänä nimittäin tulee UV-säteilyä, eli auringolta on hyvä suojautua myös silloin kun ei näy suoraa paistetta.

Advertisement