Tutkimukset · Yleinen

Iltasanomat: Roosa nauha & Joka 8. nainen sairastuu rintasyöpään

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1444108765955.html

Linkin takana uutisen koko teksti niille jotka eivät pääse lukemaan alkuperäisestä linkistä. 

Perjantaina vietetään Syöpäsäätiön Roosa nauha –päivää.
Rintasyöpätutkimukseen kerätään rahaa myymällä Katri Niskasen suunnittelemia nauhakkeita sekä muilla tempauksilla.

– Meidän tutkimusryhmämme kehittelee Syöpäsäätiön tuella potilaskohtaisesti räätälöitävää hoitomuotoa, jossa rintasyöpäsolut saataisiin tuhottua vahingoittamatta tervettä solukkoa. Olemme jo onnistuneesti tuhonneet syöpäsolukkoa rintasyövän koepaloissa, mutta päästäksemme eteenpäin ja testaamaan hoitomuotoja rintasyöpäpotilailla tarvitsemme lahjoittajien tukea, kertoo tutkimusjohtaja Juha Klefström Helsingin yliopiston Biomedicumista.

Klefström korostaa, että yli puolet rintasyövistä on maitorauhasen biologiasta johtuvan sattuman tulosta eikä johdu elämäntavoista, lasten hankkimisiästä tai siitä, että olisi jotenkin muuten elänyt huonosti.

–  Rintasyövän voi selättää ainoastaan kehittämällä hoitoja jo rintasyöpään tai esiasteisiin sairastuneille naisille. Rintasyöpäpotilaita ei pidä syyllistää elämäntavoista vaan rintasyöpä pitää nähdä eräänlaisena biologisena onnettomuutena, hän sanoo.

Joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu rintasyöpään.

Advertisement