riskimarkkerit · Yleinen

Ennustelaskuri: Adjuvant & Lifemath

Rintasyövän ennustelaskuri, jota myös lääkärit ovat vuosia käyttäneet, oli aikaisemmin nimellä Adjuvant. Ilmeisesti samaa tilastotietokantaa Adjuvantin kanssa käyttää uudempi ohjelma:

http://www.lifemath.net/cancer/breastcancer/therapy/

Parasta tässä on se, että kyseiseen tilastodataan pääsee käsiksi tuon julkisen nettisivun kautta. Tai noh, tarkalleen ottaen tuohon tilastodataan ei pääse suoraan käsiksi, mutta hakuja voi tehdä ja tilastokäppyrää tulee. Lifemath-sivusto käyttää samaa tietokantaa Adjuvant-ohjelman kanssa, tai näin minulle on kerrottu.


Facebookissa ja pitkin nettiä on erilaisia laskureita ja testejä joilla voi laskeskella elinaikaa. Tässä laskurissa kauhistuttavaa, jännittävää ja mielenkiintoista on se, että se perustuu todellisuuteen. On aivan erilaista laskea todellista ennustetta ja todellista mahdollisuutta kuolla, kuin vaikkapa ”Kuinka kauan selviäisit hengissä Zombie Apocalypsin koittaessa?”


Tilastodata on kerätty todellisilta, oikeilta rintasyöpäpotilailta. Eikä edes niin, että ihmiset olisivat itse voineet syöttää mitä sattuu tietoja, vaan tiedot on kerätty potilaitten luvalla lääkäreitten ja sairaaloitten kautta, joten data antaa luotettavaa, toteutunutta tietoa.

Olen käynyt välillä napsuttelemassa omia tietojani tuonne ja tirkistellyt miten käppyrä muuttuu jos muutan eri osatekijöitä. Oikeilla tiedoilla ennusteeni näyttää kuitenkin tältä:

Breast Cancer mortality risk calc 01

Ilman syöpää 34-vuotiaan ennuste seuraavaksi 15 vuodeksi olisi 2% kuolleisuus. Tarkoittaa siis kuolinsyitä jotka ovat jotain muutakuin rintasyöpä. Loput 14% on sitten sitä rintasyöpää.

Kuva ei kerro sitä, että rintasyövässä hoidot sisältävät aina leikkauksen. ”Aina” tarkoittaa tässä tapauksessa noin 98-99% tapauksista, leikkaamatta jätetään vain ne potilaat jotka ovat niin huonossa kunnossa ettei leikkausta voida tehdä, tai ne jotka kieltäytyvät hoidoista. Ohjelma ei siis missään vaiheessa kerro, että leikkaus sisältyy oletuksena ennusteen laskentaan, mutta se siis sisältyy.

Alasvetovalikoissa löytyy lääkityksen kohdalla eri sytostaatti-cocktailit ja muutama eri vaihtoehto antihormonihoidoista.

Koska leikkaus on lähtöoletuksena, tulos täsmää aika hyvin muitten tilastojen kanssa. Rintasyövässähän n. 50% paranisi pelkällä leikkauksella eli pelkän leikkauksen kuolleisuus on n. 50% ja on ollut jo vuosikymmeniä, alkaen niistä ajoista jolloin ei ollut käytössä nykyisiä solumyrkkyjä, hormonihoitoja ja biologisia täsmälääkkeitä.


Tarkistin mitä ohjelma antaisi minun ennusteekseni, jos en saisi mitään lääkityksiä, ja käppyrä näyttää n. 47% kuolleisuutta seuraavien 15 vuoden aikana. Se täsmää tarpeeksi lähelle tuon n. 50% kuolleisuuden kanssa, mistä muut tilastot kertovat.


Tietysti pitää lukea tilastoa aika kriittisesti. Ohjelmaan syötetään varsin karkeat yleistiedot, joten on vaikea sanoa kuinka tarkkaan ennusteet pitävät paikkansa yksilön kohdalla. Tilastollista dataa tulkitessa pätee aina tietyt perusperiaatteet joista yksi tärkeimmistä on:

Yksilö ei ole tilasto, ja tilasto ei ole yksilö.

Tuo ohjelma ei myöskään huomioi useita riskimarkkereita jotka vaikuttavat ainakin meillä Suomessa hoitoihin. Yksi niistä on ikä, joka yksinään riittää huonontamaan ennustetta. Testasin eri ikävaihtoehtoja eikä ennustekäyräni muuttunut ollenkaan. Raskauden aikana diagnosoitu syöpä laskee myös ennustetta.

Kuolleisuuskäppyrä ei kerro edelleenkään mitään siitä, kuinka monella syöpä on levinnyt.


Jokatapauksessa, ennusteeni on Adjuvantin/Lifemathin mukaan ihan siedettävä.

13,9 – 14,1 % kuolleisuus syövän takia. Sehän tarkoittaa sitä, että olen elossa 15 vuoden päästä 85,9 – 86,1 % todennäköisyydellä, jos en jää vaikkapa auton alle. Jos levinneisyys on n. 20 – 30 % potilaista, niin todellinen selviytyminen tästä yhdestä syövästä on n. 70% luokkaa.

En jaksa nyt laskea miten tuo oma ennuste pitäisi suhteuttaa yleiseen ennusteeseen, joten otan sellaisenaan tuon 70% ja toivon, että selviän.

475

Advertisement