Sädehoidot · Tutkimukset · Yleinen

Potilaan lääkärilehti: Rintasyövän sädehoito tehostuu

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/rintasyovan-sadehoito-tehostuu/#.VlN3DnYrIgs

Linkin takana kopsattu uutinen 23.11.2015. 

Rintasyövän sädehoito tehostuu

Rintasyöpä, Sädehoito, Syöpä

Rintasyövän sädehoito tehostuu

Rintasyövän sädehoidon tiivistäminen yleistyy vähitellen. Suomessa muun muassa KYS, HYKS ja TAYS ovat siirtyneet kolmen viikon sädehoitoon, jossa käytetään entistä suurempia kerta-annoksia.

Hypofraktiointina tunnettu menetelmä tehostaa terveydenhuoltoa ja säästää potilaiden aikaa. Tavanomainen sädehoito rintasyöpäleikkauksen jälkeen kestää viisi viikkoa.

Toistaiseksi valtaosa sädehoidosta annetaan Suomessa edelleen vanhalla tavalla. KYS käyttää lyhyempää hoitoa muita useammin. HYKS on ottanut uuden menetelmän pääasialliseen käyttöön rinnan osa- tai kokopoiston jälkeen. TAYS käyttää sitä rinnan osapoiston jälkeen potilailla, joilla ei ole imusolmukemetastaaseja.

Menetelmän yleistymistä on jarruttanut pelko myöhäisten haittojen lisääntymisestä. Tutkimustulokset kuitenkin puhuvat menetelmän puolesta.

Kirjoittanut:
Miia Soininen
toimittaja

Minähän nautin sädehoidosta alkuvuonna, jolloin normaali ja yleisin sädehoidon tyyppi oli juurikin tuo mainittu 5 viikon kuuri. En valita, sillä säästyin todella hienosti ihon pahimmilta sivuoireilta mitä tiedän monien muitten saaneen. Isommat annokset tiiviimmällä aikataululla kuulostaa näin maallikon korvaan siltä, että sivuvaikutukset saattaisivat eskaloitua, esim. ihon rikkoutuminen.

Hyvää tuossa uutisessa on toki se, että toistaiseksi negatiivisia sivuoireita ei juurikaan ole (sen enempää kuin muutenkaan?) ja sädehoidossa ramppaaminen lyhenisi viidestä viikosta kolmeen.

Todellisuudessa vasta aika näyttää minkälaisia vaikutuksia saadulla sädehoidolla on, joten jään mielenkiinnolla odottamaan pitemmän aikavälin tuloksia.

Advertisement