Yleinen

Naistentautien poliklinikkakäynti & ehkäisyä.

Tänään perjantaina oli aamupäivällä lääkärikäynti naistentautien polilla, tarkoituksena oli kartoittaa ehkäisyn tarvetta sekä suunnitella munasarjoja suojaavaa pistoshoitoa (Zoladex, ymv.)

Vanhempi naislääkäri oli aivan ihana, todella realistinen ja lohduttava kaikessa rempseydessään, hymyili ja naureskeli ja tuntui ymmärtävän todella hyvin ihmisten erilaisia elämäntilanteita ilman häivääkään tuomitsevuudesta tai arvostelusta. Tuli olo että olisin voinut kertoa hänelle ihan mitä tahansa, eikä mikään olisi hätkäyttänyt. Hyvin todennäköistä että hän pitkän uran tehneenä on jo nähnyt lähes kaiken eikä mikään enää järkytä.

Ei tullut tippaakaan yllätyksenä että kuparikierukka olisi jatkossa ainoa ehkäisy jota voisin käyttää, kaikki hormonaaliset ovat täysin pois laskuista. Se kyllä yllätti, että kun Zoladex-pistoksia oli kehuttu minulle ”absoluuttisena ehkäisynä” ja olin toivonut etten tarvitsisi muuta ehkäisyä, niin pistosten teho ei alakaan heti vaan se saattaa kestää jopa kuukausia ennenkuin ehkäisyteho on täydellinen, ja tuona aikana on pakko huolehtia ehkäisystä erityisen tarkkaan. Jos ensimmäisen lapsen suhteen voi yhtään päätellä meidän perheen hedelmällisyydestä, niin extravarmistus tulee tarpeeseen. Kondomeita voisi tietysti harkita myös, mutta ne käyvät ajan mittaan kalliiksi ja ovat hankalampia käytännössä kuin kierukka.

Sekin oli jännä yksityiskohta, että antiestrogeeni Tamofen toimii hedelmällisyyttä lisäävänä (nuorilla raskausherkkyys ja mm. kohdun ulkopuolisen raskauden todennäköisyys nousee) joten lisäehkäisyä tarvitaan. Tamofenin tarkoitus on vähentää estrogeenituotantoa erityisesti rintakudoksessa ja ehkäistä syövän uusimista/leviämistä, johon se kyllä tepsii. Jos olisin menopaussini jo kärsinyt, niin ei olisi tällaista farssia.

Zoladex-pistokset siis tulevat, mutta unohdinpa kysyä sellaisen pienen yksityiskohdan kuin aikataulun, eli en tiedä milloin ne alkaa, vai onko resepti jo kirjoitettu. Täytynee soitella tästä arkena uudestaan. Vähän nauratti illemmalla kun tajusin että yksi tärkeimmistä asioista mitä menin vastaanotollle kysymään ja sitten unohdan sen.

Zoladex on lääkärin mukaan kapseliruisku, eli käytännössä hoituu siten että pistetään vatsanpeitteisiin ja ruiskussa tulee jonkinlainen pieni kapseli/implantti joka jää ihon alle. Pistos on uusittava 3kk välein jotta teho säilyy. Lisätietoa Lääkeinfosta.

Yllätyin kyllä siitä, että lääkäri olisi ollut valmis laittamaan kuparikierukan siltä istumalta. Harmillisesti kuparikierukoita ei ollut yhtään varastossa, joten sen takia joudun vielä uudestaan vastaanotolle, olisi ollut kätevää saada se samantien. Täytynee kysyä Zoladex-pistosten aikataulu samalla, jos vaikka saisi senkin aloitettua sitten samantien.

Munasarjojen suojaaminen tässä vaiheessa hoitoja tuntuu hätäilyltä, mutta jos aion elätellä minkäänlaisia toiveita toimivista munasarjoista tulevaisuudessa, niin oikeastaan olisi ollut hyvä aloittaa pistokset jo ennen sytoja. Eipähän sitä tullut siinä kiireessä ajatelleeksi, enkä osannut vaatia tai puuttua tilanteeseen, kun olin sen verran pyörällä päästäni ja alkushokki nyt on alkushokki. Olinhan juuri saanut jo yhden lapsen, joten tuntui hullulta ajatella tulevaisuutta ja potentiaalisia muita lapsia. Tilanne on kuitenkin nyt se, että JOS 5 vuoden päästä minut julistetaan terveeksi ja tautivapaaksi, niin ei ole täysin pois laskuista ettemmekö voisi harkita toista lasta. Toki elämäntilanne ja kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta munasarjojen säästäminen tässä vaiheessa on hätävaratoimenpide, eikä ole mitään perustetta leikellä niitä poiskaan, joten hormonitoimintaa lamaava lääkitys olisi tullut jokatapauksessa. Sitäpaitsi, munasarjat ovat tärkeät elimet riippumatta siitä aikoisiko sitä lapsia enää tehdäkään, joten en ajatellut vielä heittää toivoa niitten suhteen.

Jos saan kutsun perinnöllisyysyksikköön ja DNA-kartoitukseen, niin sitten tilanne on toinen. Jos DNA-testeissä löytyy jonkinlainen altistava geenimutaatio jonka takia olisi hyvä leikellä munasarjat ja kohtukin pois, niin toki sitten pitää miettiä taas uudestaan. Siihen asti mennään pistoksilla ja saan pidettyä vaihtoehdot avoinna ja toivon mukaan syövän kaukana poissa.

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Naistentautien poliklinikkakäynti & ehkäisyä.

 1. Hei!

  Ylläpidämme terveysportaalia osoitteessa http://www.terveyskeskus.fi. Haemme jatkuvasti Internetistä hyviä blogeja, joita haluamme suositella lukijoillemme. Blogit esitetään aiheen mukaisina linkkilistoina.
  Haluaisimme nyt lisätä palveluumme linkin sinun blogiisi. Blogiasi ei ole vielä laitettu esille, joten voisitko laittaa viestiä palvelumme Webmasterille, jos haluat että linkki blogiisi julkistetaan sivustollamme.

  Löydät em. osoitteesta sivun alareunasta Palaute-linkin, jonka kautta voit lähettää vastauksesi Webmasterillemme.

  Terveisin
  Terveyskeskus.fi:n Webmaster

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.