Yleinen

Iltasanomat: Suomalaistutkijat löysivät mullistavan keinon estää syövän leviäminen: ”Kukaan ei ole koskaan huomannut sitä”

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1444273516983.html

Linkin takana uutisen koko teksti, tallennettu 8.10.2015 

Akatemiaprofessori Johanna Ivaskan johtama Turun yliopiston tutkijaryhmä keksi uuden keinon pysäyttää syövän leviäminen.
Solut pysyvät hengissä solun sisäisellä viestinnällä. Normaalisti terveiden solujen pitää olla paikallaan elimistössä, sitoutuneena kudokseen, jotta ne voivat toimia ja pysyä elossa, mutta syöpäsolut ovat muita sinnikkäämpiä.

Ne voivat selvitä myös ”paikkansa ulkopuolella” levitessään elimistössä, koska ne pystyvät selviämään ilman suoraan kudoksesta saatavia viestejä.

Uudet tutkimustulokset osoittavat ensimmäistä kertaa, että viestit, jotka ovat välttämättömiä syöpäsolujen selviytymiselle niiden ajelehtiessa elimistössä, ovat riippuvaisia solujen sisäisestä viestinnästä. Siinä piilee myös keino niiden tuhoamiseen.

– Jos viesti katkaistaan, ne kuolevat, summaa Ivaska.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että lääkkeillä, joita kehitetään kiinteiden kasvaimien hoitamiseen, voitaisiin estää myös syövän leviäminen elimistössä. Se taas säästää parhaimmillaan henkiä.

Akatemiaprofessori Johanna Ivaska uskoo uuden löydön toimivan kaikkiin muihin syöpiin paitsi verisyöpään.
Akatemiaprofessori Johanna Ivaska uskoo uuden löydön toimivan kaikkiin muihin syöpiin paitsi verisyöpään. (KUVA: Vesa-Matti Väärä)

Tutkimusryhmä keskittyi keuhko- ja rintasyöpään, mutta Ivaska uskoo, että tulos pätee kaikkiin muihin paitsi verisyöpiin. Soveltuvia lääkkeitä testataan parhaillaan, mutta yleisessä käytössä ne eivät vielä ole.

Uusi havainto mullistaa tutkimuksen

Pitkään on jo tiedetty, että solujen pinnalla on viestintää, mutta kukaan ei ole aiemmin hoksannut seurata niiden sisäistä elämää. Ivaskan tutkimusryhmän väitöstutkija Jonna Alanko osoitti mikroskooppikuvista, että syöpäsolun selviytymisen kannalta elintärkeät viestit välittyvät paljon pidempään ja monistuvat enemmän kuin aiemmin on ajateltu.

Uusi havainto mullistaa syöpätutkimuksen. Soluja on tutkittu pitkään ja aiheesta on tehty useita tutkimuksia.

– Kukaan ei ole koskaan aiemmin huomannut sitä. Tarvittiin nuori ja ennakkoluuloton tutkija, Ivaska kehuu.

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Iltasanomat: Suomalaistutkijat löysivät mullistavan keinon estää syövän leviäminen: ”Kukaan ei ole koskaan huomannut sitä”

  1. Luin tuo jutun jo päivällä ja se vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. Vaan onhan sitä kait uskottava, kun se ei ole magneetimedian eikä mtv:n tms huuhaa-palstan juttuja.
    Siis että kyllä meillä Suomessa on erittäin korkeatasoista tutkimusta, joka onneksi hyödyttää meitä. Jos ei vielä nyt konkreettisesti, niin ehkä myöhemmin…

    Tykkää

    1. Mietin ihan samaa, että kuullostaa aika uskomattomalta. Haluaisin kuitenkin uskoa että lääketieteessä eletään erityisesti syöpätutkimuksen osalta niin jännittäviä ja hienoja aikoja, että tutkimus menee harppauksin eteenpäin. Tuo uutinen ei siis ole enää mahdottomuus, vaan ihan uskottava sinänsä. Jään odottelemaan uteliaana jatkoa, että miten tiede edistyy…

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.