Tutkimukset

Linkkivinkit: Osteoporoosi

Monet rintasyövän hoidot vaikuttavat elimistön estrogeenitasoihin. Kun estrogeenitasot laskevat, luu haurastuu ja luunmurtumien riski kasvaa. Laajassa kohorttitutkimuksessa varhaisen rintasyövän vuoksi lääkehoitoja saaneiden potilaiden osteoporoosin ja osteopenian riski oli 30 prosenttia suurempi kuin vertailuryhmässä.

Focus Oncologiae, Syöpäsäätiön julkaisusarja 9, 2008

Sivulta 93. Tämän jo jossain määrin tiesinkin. Lääkäreitten mukaan lääkityksistä yms riippuen, minun osteoporoosiriskini saattaa olla tilastollisesti jopa kolminkertainen verrattuna normaaliin, eli verrokkiryhmään. Onneksi olen perinyt geeneissäni mm. vahvan luuston ja harrastanut painonnostoa sekä muita sellaisia lajeja jotka vahvistavat luustoa ja taas puolestaan laskevat riskiä, joten tuskin juuri minun osteoporoosiriskini on kuitenkaan käytännössä kolminkertainen, tai edes tuo 30%. Mutta kukaan meistä ei tiedä etukäteen mihin osaan tilastosta kuulumme, ennenkuin se tapahtuu. Jälkiviisaus jyrää tässäkin.

Koska en haluaisi olla jälkiviisaana toteamassa että se osteoporoosi iski sittenkin, olen ajatellut panostaa tähän asiaan heti kun sytostaattien jälkeen saan taas luvan aloittaa normaalin kuntoilun. Se olisi arviolta n. 3 viikkoa viimeisen syto-tiputuksen jälkeen, mutta koska minulla ehtii alkaa sädehoito ennen sitä, joudun miettimään miten voin kuntoilla sädehoidosta huolimatta. Fysioterapeutin mielestä ainakin kaikki alavartalon harjoitukset sopii ilman rajoituksia, mutta ylävartalon kanssa jää nähtäväksi kuinka iho ja kudokset reagoivat sädetykseen.

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “Linkkivinkit: Osteoporoosi

Kommentointi on suljettu.