Yleinen

Sytostaattihoidot 2/6 suoritettu, ei edelleenkään sivuvaikutuksia.

Eilen kävin toisessa syto-tiputuksessa, lääkkeenä edelleen doketakseli (Taxotere) eli kolme ekaa tiputusta mennään suunnitellusti tällä, ennenkuin vaihdetaan CEF-cocktailiin.

Hoitaja sanoi istuvansa ja juttelevansa seuranani vielä tämän toisen tiputuskerran, kolmannella kerralla ei kuulemma ole enää riskiä saada sivuoireita, jos niitä ei ole ekoilla kahdellakaan kerralla tullut. En saanut tiputustilanteessa yhtikäs mitään oireita jollei pientä väsymystä lasketa, joten hoitaja tarkkaili vain puolet ajasta. Torkahdin istualteen hetkeksi jossain vaiheessa kun olin laittanut äänikirjan pyörimään kuulokkeista. Kortisoni oli valvottanut taas niin maanisesti etten ollut nukkunut edellisenä yönä sekuntiakaan.

Aihetta löyhästi sivuten, ostin vihdoinkin vuosia haaveilemani bluetooth-kuulokkeet. Loistava vekotin! Nyt nuo sairaalareissut olivat tarpeeksi hyvä ”tekosyy” pistää rahaa menemään uusien kuulokkeitten muodossa ja on se kyllä mukava istuskella tappamassa aikaa kun kuulokkeitten ja kännykän välillä ei ole enää hirveää johtosotkua. Kännykästä äänikirja tai musiikkia päälle ja sen voi jättää rauhassa laukkuun, päässä ainoastaan kuulokkeet jotka eivät hankaa eivätkä kisko vaikka makailisi pitkin sairaalapetiä peruukkeineen päivineen. Uudet kuulokkeet ovat sitäpaitsi aika kivan näköisetkin, vaikka hinta ei ollut hirveän paha. Laadusta en uskalla mennä sanomaan mitään, merkki on Exibel BMHX40 ja ostin nämä Clas Ohlsonilta, mutta toistaiseksi ovat kestäneet Tukholman ja Keuruun reissut sekä muutamia päiviä sairaalassa ja kotona:

9057246281758

 

Lisää kuvia ja jaarittelua syto-tiputuksesta & D-vitamiinista katkon jälkeen.

Olin ehtinyt nipin napin käymään labrassa maanantaina heti aamusta antamassa verta vaadittuja kokeita varten, ne oli aikataulutettu valmiiksi ja pyydetty päivystyksenä (eli kiireellisenä) jotta tulokset ehtisivät valmistua 2-3h kuluessa, saapuessani lääkärin vastaanotolle sekä tiputukseen. Lääkärin ja hoitajan mukaan veriarvoni olivat ”yllättävänkin loistavat, aivankuin et olisi täällä koskaan aikaisemmin käynytkään.” Huoli pois siis, kanyyliä suoneen ja soluntappolientä tippumaan! Ainoa arvo joka oli aavistuksen alempana kuin viimeksi (joskin edelleen reilusti viitearvojen sisällä) oli proteiinin määrä, joten saan nyt lisätä vielä hitusen enemmän proteiinia ruokavalio0n aivan huoletta, vaikka proteiinilisät kehotettiin ennen hoitojen alkamista jättämään pois, ainakin toistaiseksi. Eivät siis olleetkaan turhia, kun ostin proteiinijuomajauheen (tavallisen maitopohjaisen herajauheen) valmiiksi kaappiin, hoitajat ja lääkärit kun olivat maininneet useampaan otteeseen että nämä hoidot kuluttavat kehosta proteiinia normaalia enemmän.

Ensi kerralla labroihin onkin sitten lisätty pitkästä aikaa rintasyövän merkkiaineen (P-CA15-3) mittaus, joskaan sitä ei kuulemma kannata tuijotella liian tehokkaalla suurennuslasilla, sillä arvo saattaa heilua ajoittain varsinkin näitten hoitojen aikana ilman että tulos tarkoittaisi automaattisesti syöpää. Kyllähän se kuitenkin kiinnostaa, sillä ensimmäisellä kerralla (eli hiukan leikkauksen jälkeen) tuo arvo oli hiukan koholla (32), johtuu kuulemma siitä että osalla potilaista arvo on koholla vielä hetken aikaa leikkauksen jälkeen, mutta pitäisi laskea normaalille tasolle (<25) kohtuullisen ajan kuluessa joko jo hoitojen aikana, tai viimeistään niitten päätyttyä. Arvo on hiukan yksilöllinen, mutta jos se pomppaa moninkertaiseksi, esim. satoihin tai tuhansiin, se on syy epäillä potentiaalista metastasointia tai paikallista uusiutumaa ja johtaa aina jatkotutkimuksiin. (Jollei hoitava lääkäri ole täysi tollo eikä reagoi labratuloksiin, toim. huom.)

D-vitamiinia suositellaan myös monien muitten kaupunkien sairaaloitten potilasohjeissa, sillä se on tärkeä vitamiini mm. luuston terveydelle ja on osatekijänä osteoporoosin ehkäisyssä. Olenkin syönyt voimakasta D-vitamiinivalmistetta ympäri vuoden ja varmistin hoitavalta lääkäriltäni (onkologian ylilääkäriltä) että tuo kys. valmiste on hänen mielestään OK ja saan syödä sitä normaalisti hoitojen aikanakin. Mielestäni D-vitamiinia voisi suositella kaikille syöpähoidokeille ja miksei ihan jokaiselle joka ei aio viettää talven pimeimpiä kuukausia aurinkoisella puolella maapalloa tai syödä kilotolkulla D-vitamiinirikkaita ravintoaineita, ei pelkästään niille jotka ovat osteoporoosin pahimmissa riskiryhmissä. D-vitamiinin lisäksi syön kalsiumsitraattia (imeytyy paremmin ja aiheuttaa vähemmän vatsavaivoja kuin kalsiumkarbonaatti ja on yleisesti pidetty turvallisempana valmisteena, tosin hitusen kalliimpaa se vaikuttaa olevan.)

Hoitotapa, tai -asenne, tuntuu olevan kautta linjan se, että hoidetaan ”oireen mukaisesti” eli ravintolisiä ja lisävitamiineja yms suositellaan vasta sitten kun tarve ilmenee, ei ennaltaehkäisevästi, mikä on joiltain osin eri linjaus kuin valtakunnallinen hoitosuositus. Esim. osteoporoosi on useamman hoitoni/lääkitykseni tunnettu ja vakava sivuoire johon pitäisi puuttua mieluummin ennaltaehkäisevästi kuin myöhemmin, sillä liian pahaksi äitynyttä luukatoa ei voida peruuttaa ilman aikakonetta ja ennaltaehkäisy on lähes kaikessa tuhat kertaa helpompaa kuin tuhojen paikkailu. Puhumattakaan halvempaa ja parempi omalle voinnille. Niitä harvoja hoitoja joita minulle on annettu jo ennaltaehkäisevästi on Neulasta-pistokset valkosolutuotannon boostaamiseksi. En saanut ensimmäisestä Neulasta-pistoksesta vähäisimpiäkään luustokipuja vaikka kaikki muistivat varoitella niistä vähän väliä ja lääkepakkauksen tuoteseloste mainitsee luustokivut äärimmäisen yleisenä sivuoireena josta kärsii suurin osa. Noh, en valita etten saanutkaan sivuvaikutuksia, sillä luustokivut kuulostavat varsin inhottavilta. Alkaisin varmasti taas luulotautiseksi ja Googlettamaan luustometastaaseja ja valvomaan öisin niitä miettien jos luita ja niveliä kolottaisi.

Muistin vihdoinkin napata muutamia kuvia, olin kertonut kavereille doketakseliin liittyvistä potentiaalisista sivuoireista, mm. kynsien irtoamisesta, jota ehkäistään pakastetuilla kylmätumpuilla (käsille) ja kylmätohveleilla (jaloille):

2014-10-13 12.23.49 2014-10-13 12.24.07

 

Doketakseli-liuos ei ole millään tavalla raflaavan näköien pussukka vaan täysin vedenkirkas, eikä tuntunut tippuessaan yhtään miltään. Eniten aikaa ja vaivaa tuntui vievän kanyyliin letkujen vaihto, kun suoni ja letku piti huuhdella keittosuolaliuoksella alussa, välissä ja lopussa. Hoitaja kävi siis räpläämässä kanyyliäni ja tippatelinettä useampaan kertaan: suolaliuos – Granisetron (pahoinvointilääke) – suolaliuos – doketakseli – suolaliuos.

2014-10-13 12.23.22

Nyt toisella kerralla aikaa kului jopa enemmän kuin ensimmäisellä, suolaliuos tuntui tippuvan hitaammin ja myöhästyin muutamia minuutteja D-vitamiinimittauksesta, olin varannut labrakokeet etukäteen yksityiseltä, omaan laskuun. Tilasin ajan D-vitamiinimittaukseen Terveystalosta, Yliopiston Apteekin tarjouksen perusteella: täältä. Tarjous voimassa ainakin tämän vuoden loppuun asti.

Olin pyytänyt julkisen puolen lähetettä D-vitamiinin mittaukseen labraan, tarvittava annostus D-vitamiinia kun määräytyy täysin yksilöllisesti veren seerumipitoisuuden mukaan ja siihen vaikuttaa useat tekijät mm. D-vitamiinin imeytymisen tehokkuus ja saanti muualtakin kuin purkista, joten on aivan turhaa tuijotella turhan tarkkaan D-vitamiinipurkkien kyljestä tablettien pitoisuuksia. Pitkä ja mustankolea perinteinen suomalainen talvi aiheuttaa sen, että suurin osa syö jokatapauksessa aivan liian vähän D-vitamiinia, puhumattakaan meistä erikoisryhmistä joitten tarve on runsaampaa. Olisin ehkä ollut saamassa lähetteen kunnalliselle puolelle mittaukseen joskus ”varmaankin puolen vuoden päästä, ehkä, jos on tarvetta.” Mielestäni hommat hoidetaan samantien pois alta, turha haahuilu vaan ahdistaa ja ärsyttää jättää asiat roikkumaan, haluan hoitaa tärkeät jutut pois alta heti, mieluiten välittömästi. Unohtelen vähän väliä vähän kaikenlaista enkä tykkää kirjoitella kymmeniä lippulappusia ympäriinsä, jotka nekin unohdan lukea ajoissa.

Sitäpaitsi, asioitten panttaaminen ja hoitamatta jättäminen aiheuttaa turhaa stressiä ja joutavanpäiväinen stressi on nyt tässä tilanteessa ihan vihoviimeinen riesa, ei sitä tarvitse ehdoin tahdoin kasata lisää harteille.

Suositus on lisätä ”[…]naisten seerumin D-vitamiinin pitoisuus (25-OHD) noin 65 ng:aan/l eli 160 nmol:iin/l. Se edellyttäisi D-vitamiinia noin 150 µg/vrk. Suomessa D-vitamiinin saantisuositus on vain 7,5 µg/vrk, ja naisten saanti keskimäärin 5 µg/vrk.[…]”

Lähde: Cedric F. Garland et al. 2007.

http://www.sciencedaily.com/releases/2007/08/070821163248.htm

Ilmeisesti aiheesta on tulossa mm. metatutkimus ammattilehti British Journal of Cancer -lehden tulevassa ensi huhtikuun numerossa, jos tuon jostain saa käsiinsä. Tutkimusta on seurattu ja spekuloitu useammillakin nettisivustoilla niitten toimesta joilla on etukäteispääsy tiettyihin lääketieteellisiin artikkelikantoihin, itselläni ei sellaisia tarpeeksi laajoja lisenssejä tällä hetkellä ole käytössäni, muutakuin yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoitten lisenssi artikkelitietokantoihin, joten tätä nimenomaista tutkimusta en saanut luettavaksi omin silmin, mutta muitten postaamia kommentteja:

”[…]Korealaiset tutkijat kävivät läpi Medline- ja Embase-tietokannoissa olevat tutkimukset, joissa rintasyöpäpotilailta oli mitattu seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25). Yhteensä 24 tutkimuksessa oli seurattu 31 867 potilaan taudin kulkua ja kuudessa tutkimuksessa 6 092 potilaan joukossa sattuneita kuolemantapauksia (870 tapausta).

Mitä enemmän potilaan veressä oli D-vitamiinia, sitä parempi oli taudin ennuste ja sitä pienempi kuoleman riski. Suurimmassa S-D-25-luokassa riski oli lähes puolta pienempi kuin alimmassa S-D-25-luokassa. Tutkimus osoitti, että suuri S-D-25-pitoisuus liittyy heikosti vähäisempään rintasyövän riskiin, mutta vahvasti potilaiden vähäisempään kuolleisuuteen. Toisin sanoen, suuri S-D-25-lukema ehkäisee rintasyöpään sairastuneiden kuolleisuutta.

Tämä meta-analyysi tukee aikaisempaa saksalaista koontitutkimusta (9 erillistutkimusta), jossa S-D-25:n suureneminen 50 nanomolilla/l vähensi rintasyövän riskiä (Yin ym. 2010).[…]”

Eli toisin sanoen, erittäin lupaavaa. Aion vastaisuudessakin pitää D-vitamiinilisän osana ruokavaliotani. Erityisesti senkin takia että olen saamassa väh. 5 vuotta kestävän antiestrogeenihoidon (Tamofen & Zoladex), joitten tunnettu riski on osteoporoosi kaikissa muodoissaan lievästä haurastumisesta vakavaan luukatoon.

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Sytostaattihoidot 2/6 suoritettu, ei edelleenkään sivuvaikutuksia.

Kommentointi on suljettu.