Yleinen

Viimeinen dreeni uunista ulos

Lauantaina kävin päivystyksessä poistattamassa vasemman dreenin, sillä se oli imaissut letkuun pelkkää ilmaa. En saanut edes ”lypsämällä” ja eri asentoja kokeilemalla nestettä tulemaan dreeniin, joten poisto oli ainoa jäljelläoleva vaihtoehto.

Dreenin jättämä aukko umpeutui todella siististi ja hyvin nopeasti. Ei tikkejä, ainoastaan pieni taitos päälle. Sen haavasidoksenkin nypin irti jo samana iltana suihkun jälkeen ja totesin etten tarvitse uutta, aukko oli jo ummessa.

Harmi kyllä, nestettä alkoi kuitenkin kertyä vasemmalle haavaonteloon seuraavan vuorokauden sisällä, mutta ei onneksi niin paljoa että olisin mennyt punkteerattavaksi. Onnistuin myös dreenaamaan itse vasemman puolen, mutta siitä lisää myöhemmin…


Oikean puoleisen dreenin kävin poistattamassa tänään päivemmällä. Sekin oli imaissut ilmaa jo edellisenä iltana eikä tilanne parantunut tähän aamuun mennessä.

disgusted-baby-2

Jos et halua lukea ällöttäviä yksityiskohtia dreeneistä ja haavahoidosta, en suosittele lukemaan pitemmälle.

Arvelin että dreeni olisi jotenkin huonossa asennossa haavaontelossa tai tukkeutunut, mikä paljastuikin kun dreenin letku vedettiin ulos. Lääkäri totesi että viikko on dreeneille yleensä maksimiaika mm. tuon tukkeutumisen takia. Letkuun kertynyt möhnä ei ollut kovin herkullinen näky, mutta onneksi ei sentään minkäänlaisia tulehduksen merkkejä. Infektioriskit on se tärkein syy miksei dreenejä yleensä pidetä viikon maksimiaikaa pidempään, vaikka minun kohdallani olikin suunniteltu että olisin koittanut pitää dreenejä vähän yli sen. Taidan olla monissa asioissa se poikkeus joka vahvistaa säännön.

Vaikka inhoankin dreenejä sydämeni pohjasta, se on silti vähemmän huono vaihtoehto seroomanesteen kertymiselle ja nesteen kapseloitumiselle, mistä sain kärsiä puolisen vuotta ennen tätä leikkausta.

Herkullinen yksityiskohta oikean puolen dreenissä oli se, että seroomaneste vuoti dreenin letkun aukosta pitkin kylkeä ja mahaa aina kun vaihdoin asentoa tai silitin/painelin rintaa tai kainaloa. Ehdin suttaamaan kolme paitaa ennen päivystykseen menoa, vaikka vaihdoin sidoksia jatkuvasti uusiin.


…ja kuinka onnistuin dreenaamaan itse vasemman puolen?

Huomasin yllättäen että vasen arpi tihkuttaa yhdestä pienestä kohdasta hiukan nestettä. Kirkasta, hiukan punertavaa, selvästikin solunestettä. Tuoksutonta, suhteellisen puhtaan näköistä, eli ei siis silminnähden tulehduksen merkkejä.

Päätin painella hiukan ja kappas, tuon yhden tikin kohdalta nestettä ruiskahti ulos kuin geysiristä. Hienoa!

Pienenä en voinut olla nyppimättä arpia ja tutkimatta haavoja, tässä on ollut vähän samat fiilikset. En voi suositella seroomanesteen dreenausta/punkteerausta kotikonstein, mutta olen silti tehnyt sitä useamman kerran viimeisten vuorokauden sisällä ja olen tyytyväinen tulokseen. En osaa sanoa mitä kaikkia riskejä tähän liittyy, joten toivottavasti kukaan ei seuraa esimerkkiäni.

Olen nyt painellut vasemman puolen kolmesti ja saanut joka kerta tyhjennettyä nesteen haavaontelosta todella hyvin. Tällä menolla vasenta puolta ei tarvitse punkteerata kertaakaan, ehkä.

Toistaiseksi ainoita huonoja puolia on ollut se, että olen onnistunut sotkemaan kolmet leggingsit kun olen painellut nestettä ulos haavaontelosta lavuaarin yläpuolella hoveroiden, varsin epäergonomisessa asennossa.

Ja se, että vessan lavuaari näyttää lähes jokaisen operaation jälkeen siltä niinkuin Erzebeth Bathoryllä olisi alkanut hilloviikot. Hyvin vetiset hilloviikot.


Oikea puoli onkin oma lukunsa. Oikean puolen dreenin tukkeuduttua nestettä oli tihkunut dreenin aukosta pitkin kylkeä. Dreenin poiston jälkeen lääkärin kanssa painelimme yhdessä koko rinnan ja kyljen läpi ja saimme aika hyvin nestettä pois. Tosin siinä roiskutellessa suttasin neljännet leggingsit. Tai välihousut, taisin itseasiassa lähteä päivystykseen välihousuissa.

Lääkäri vahvisti samalla mitä olin itsekin epäillyt, eli ei näkynyt minkäänlaisia tulehduksen merkkejä, seroomanesteen väri oli oikein hyvä, kirkas ja lähes läpinäkyvä, tuoksuton, ja haava-alueet näyttivät hyvältä. Ei sitä nyt viitsi ihan kaikkia turhia riskejä ottaa, ettei arpeutumisen kanssa käy köpelösti.

thumbs-guns-terminator

Torstaina on vielä rintahoitajan kanssa jälkitarkastus ja käydään läpi jumppaohjeita ja jotain, olen autuaasti unohtanut vuoden sisään mitä siellä hoitajan vastaanotolla tapahtuu vaikka kävinhän minä siellä useammankin kerran ensimmäisen leikkauksen jäljiltä.


Nyt kun ei ole enää yhtään dreeniä, päätin palata kouluun heti huomenna tiistaina. Onneksi huomenna ei ole aamutunteja, saan nukkua hiukan pitempään. Sairaslomaa on kirjoitettu kokonainen kuukausi mutten todellakaan aio käyttää koko sitä aikaa, sillä jäisin aivan liikaa jälkeen. On kuitenkin lohdullista tietää että voin halutessani käyttää sairaslomapäiviä ja yksittäisiä sairaspoissaoloja oman voinnin ja tarpeen mukaan ainakin marraskuun puoliväliin asti.

Aion käyttää yhden poissaolon heti perjantaina, olen menossa kampaajalle. Ssshhh, ei kerrota sitä opettajille, virallinen selitys olkoon se, että olen liian väsynyt toipilas enkä jaksa olla joka päivä koulussa 8 tuntia putkeen näin nopeasti leikkauksen jälkeen.

Sitäpaitsi, kampaajalla käynti on tärkeää mielenterveyshoitoa tässä vaiheessa toipumisprosessia.

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Viimeinen dreeni uunista ulos

 1. ikävää, että sitä seroomanestettä erittyy edelleenkin, ymmärsinkö oikein. Ne dreeni- aukothan ei kait nyt pääse umpeutumaan, kun niistä vuotaa; onko hyvä vai huono asia..?

  Tykkää

  1. Kyllä mulla umpeutuu nopeasti vaikka mikä olis. Ensimmäisen dreenin poiston jälkeen letkun aukko oli ummessa jo saman päivän iltana. Toisen dreenin poiston jälkeen dreenin aukko oli ummessa seuraavana aamuna. Olin osittain toivonut että tuo toinen dreenin aukko olis voinut pysyä auki pitempäänkin, sillä sille puolelle kertyy vielä enemmän nestettä. Nyt joudun kärvistelemään torstaihin asti että nestettä punkteerataan pois oikealta puolelta.

   Vasemmalta puolelta neste pääsee purkautumaan arvesta, sillä yhden tikin kohdalta haava vuotaa sen verran että pystyn painelemalla dreenaamaan nesteet itse. En ehkä suosittele, mutta paine helpottaa niin paljon kun saa ylimääräisen nesteen ulos. Olen kytännyt tikkejä ja haavaa aika tarkalla silmällä, mutta toistaiseksi ei ole näkynyt tulehduksen merkkejä. Torstain vastaanottokäyntiin on onneksi sen verran lyhyt aika, että tuskin tässä alle 2vrk sisällä ehtii mitään dramaattista tapahtua.

   Ei tämä seroomanesteen kertyminen nyt varsinaisesti mikään yllätys ollut. Olisin ollut enemmän ihmeissäni jos nestettä EI olisi kertynyt, kun tiesin että mulla on taipumusta tähän.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.